این روزها که در کشورمان قیمتها روز به روز در حال افزایش است، خبر افزایش قیمت بلیت کنسرتهای پاپ در تهران و رسیدنش به عدد عجیب ۵۰۰ هزار تومان هم شد دردی بر دردهای جامعه هنر دوست کشور؛ اما سوال مهم اینجاست که اولا علت این افزایش قیمتها چیست و در ادامه آیا جامعه ما در این وضعیت اقتصادی بخصوص توان پرداخت این هزینه را برای همراهی و همایت از صنعت موسیقی دارند؟
از صبح امروز بود که خبری در درسانههای مختلف و فضای مجازی منتشر شد مبنی بر اینکه قیمت بلیت کنسرت ها در تهران تا سقف ۵۰۰ هزار تومان افزایش قیمت داشته است. اما اگر تابحال به کنسرت موسیقی نرفته اید یا در شرایطی رفته اید که تک قیمت بوده است لازم است بدانید که در کنسرتهای موسیقی بسته به مکانی که به نسبت سن اصلی اجرا قرار میگیرد، هزینه بلیت نیز تغییر میکند و این به این معناست که شما هرچقدر به نسبت سن اجرا مکان بهتری داشته باشید و نزدیکتر باشید، هزینه بیشتری را نیز بابات خرید بلیت باید پرداخت کنید. به همین دلیل گفته شده که سقف هزینه ای برای کنسرت ها به ۵۰۰ تومان رسیده است در صورتی که ممکن است کف قیمت گاه تا ۸۰ درصد هم نسبت به بالاترین قیمت وجود داشته باشد.
اما بنا به اعلام کنسرتگذارانی چون «محمدحسین توتونچیان» و «صدرالدین حسینخانی»، علت این افزایش قیمت بلیت به خاطر افزایش صددرصدی تعرفههای بخش خصوصی برای تامین پروداکشن، نور، صدا و دستمزد کادر فنی در کنار افزایش ۵۰، ۶۰ درصدی اجارهبهای سالن پس از تعطیلی طولانیمدتی که شیوع ویروس کرونا بوده است. نکته قابل توجه اینجاست که به گفته توتونچیان قیمت بلیط اجراهای موسیقی پیش از کرونا حداکثر ۲۰۰ هزار تومان بوده است و با این حساب حالا افزایش نزدیک به ۲.۵ برابری داشته است.
حالا که بحث افزایش قیمت کنسرتها داغ است بد نیست اشاره ای هم به افزایش قیمت بلیت های سینما بکنیم که شاید شرایط نسبتا مشابهی با کنسرت ها داشته و طبق اعلام سازمان سینمایی که اواخر سال گذشته اطلاع رسانی شده بود، قیمت بلیت سینماهای مدرن در تهران از ۳۰ هزارتومان به ۴۵ هزارتومان افزایش قیمت پیدا کرده بود که اگر با شرایط قبل کرونا مقایسه کنیم حتی افزایش بیشتری نسبت به بلیت کنسرت های موسیقی داشته است.
اما بیاید از نگاه مخاطب به این افزایش قیمتها نگاه کنیم، مخاطبی که حالا گرفتار غول بزرگ گرانی است و برای گذراندن امور اصلی زندگی هم گاها دچار مشکل میشود. از طرف دیگر نمیشود حق را هم به هنرمندان حوزه موسیقی نداد به این دلیل که هزینههای جاری به شدت افزایش داشته و از بحث ضرر و زیانشان در دوران کرونا که دیگر بگذریم! شاید بشود گفت به طور کل شرایط قیمت گذاری جدید به نفع هیچ کدام از طرفین ماجرا نیست اما وضعیتی است که شرایط موجود آن را به هنرمند، مخاطب و تمام زیرمجموعه این موضوع تحمیل میکند.
در شرایط فعلی اصلا نمیتوان گفت که اهالی موسیقی دارند گران فروشی میکنند یا هر چیز دیگری؛ اما شاید بهتر باشید که شرایط اقتصادی مردم هم بیشتر درنظر گرفته شود تا هر دو طرف ماجرا از شرایط فعلی رضایت بیشتری داشته باشند.
نویسنده: علیرضا خورسندی علیزاده