سفر به این مکانهای مرموز و دلهرهآور زیرمجموعه بخشی از گردشگری است که به آن «گردشگری وحشت» یا «گردشگری سیاه» گفته میشود. سالانه میلیونها نفر در سرتاسر دنیا به این مکانهای ترسناک سر میزنند. خوشبختانه کشورمان ایران از حیث داشتن مکانهای اسرارآمیز و ترسناک تاریخی و طبیعی بسیار غنی است.
۱- تالاب ارواح، مازندران
دریاچه ارواح که نام حقیقی آن «دریاچه ممرز» یا «ملا کلا» است، فضای بسیار مرموزی دارد. درختان و بوتههای اطراف دریاچه ظاهری کاملا متمایز دارند و زلالی آب آن هم سبب شده که پژواک درختان را درون آب ببینید که منظرهای جادویی به وجود آورده است. ولی آنچه باعث شده دریاچه ارواح حالوهوای مخوفی داشته باشد، وجود شمار زیادی از درختان مرده و البته مِه مرموزی است که در زمان زیادی از سال جنگل و دریاچه را فرا گرفته است.
به همین جهت دریاچه ظاهری بسیار وهمانگیز پیدا کرده و محلیها هم عقیده دارند، این جنگل از دیرباز محل زندگی ارواح مردگان بوده است. ترکیب صدای زوزه باد در میان شاخ و برگ درختان و ادغام آن با صدای حشرات، پرندگان و جانوران دیگر باعث میشود گردش شبانه نزدیک این دریاچه و حوالی آن به سر کمتر کسی بزند!
۲- غار قاتل، کرمانشاه
غار قاتل برخلاف بسیاری از غارها که به صورت افقی هستند، کاملا عمودی است و برای رسیدن به دهانه آن باید به ارتفاع ۳ هزار متری کوه پرآو صعود کرد. این غار صعبالعبور و ترسناک برای اولین بار توسط کاوشگران انگلیسی و لهستانی کاوش شد. پس از آن در سال ۱۳۷۰ بود که غارنوردان ایرانی هم توانستند با وجود موانع و دشواریها به انتهای آن برسند.
پس از آن کاوشهای زیادی از سوی غارنوردان بیشماری انجام گرفت. طی همین هجوم غارنوردان به آن بود که دستکم پنج تن جان خود را هنگام درنوردیدن غار از دست دادند تا اسم غار قاتل روی آن بماند. رفتن به غار قاتل تنها برای غارنوردان حرفهای آن هم در فصول گرم سال امکانپذیر است.
۳- ریگ جن سمنان از ترسناک ترین مکان های ایران
مردم محلی عقیده دارند که ریگ جن، نفرین شده و مأمن ارواح پلید و اجّنه و دیوان و پریان است. وجود باتلاقهای نمکی که هر جنبدهای را میبلعد باعث شده به این منطقه کویری «مثلث برموادی ایران» هم لقب دهند.
با وجود خطرات زیاد و اتفاقات و بلاهای ریز و درشتی که برای بسیاری از مسافران ریگ جن رخ داده، باز هم این کویر مرموز مقصد بسیاری از گردشگران ماجراجو خصوصا علاقهمندان به آسمان شب و نجوم است. بسیاری راهی ریگ جن میشوند تا در سکوت و شبهای پرستاره کویر به تماشای آسمان بنشینند. بسیاری از افراد هم که دنبال هیجان و تجربیات دلهرهآور هستند، ریگ جن را مقصدی ایدهآل برای گردشهای ترس خود میدانند.
۴- دره ارواح، قشم
دره ستارگان قشم از ترسناک ترین مکان های ایران به «دره ارواح» هم شهرت یافته است. همچنین به سبب آنکه به ساختمان ویرانهای شباهت دارد، مردم محلی به آن «استار افتیده» یا «استاره کفته» میگویند که هر دو به معنای ستاره افتاده است. با وجود بکری و زیبایی دره ستارگان، بسیاری که به آن سر زدند، این دره را مکانی مبهوتکننده و مخوف دانستهاند. دره ارواح قشم در نزدیکی روستای برکه خلف قرار دارد. دره ارواح با غروب آفتاب و تاریکی هوا جلوه هراسآوری و مرموزی به خود میگیرد.
بسیاری از افرادی که شبها به دره رفتهاند، از شنیدن صدهای عجیب و دلهرهآور در میان صخره و تل و تپههای خاکی آن گفتهاند. چنانچه از نامگذاری دره ستارگان هم هویداست، به عقیده مردم محلی، ستارهای از آسمان فرود آمده و پس از برخوردی مهیب با زمین، موجب برخاستن خاک و خشکیدن آن در هوا شده تا این دره با تپههای مرعوبکنندهاش شکل بگیرد. با وجود این افسانهی زیبا، دانشمندان عقیده دارند که فرسایش حاصل از وزش بادهای موسمی طی میلیونها سال موجب تشکیل دره ستارگان شده است.
۵- دره کال جنی طبس از ترسناک ترین مکان های ایران
در شمال شهرستان طبس استان خراسان جنوبی، درهای با زیبایی حیرتانگیز و البته به شدت مخوف و وهمانگیز وجود دارد که در میان مردمان محلی به «دره جنها» نیز مشهور است. کال جنی یا دره جنها با وجود تپهها و صخرههای فرسایشی خود، با هر متر و معیاری مکانی خوفناک به حساب میآید. به همین دلیل هم از قدیم نام کال جنی را روی آن گذاشتهاند که به عقیده مردم محلی، اینجا مکان زندگی اجّنه و دیوان بوده است.
این درهی بسیار زیبا دارای نقوش و نگارها و دیوارههای بلندی است که بر اثر جاری شدن سیلابها و همچنین بر اثر فرسایش حاصل از وزش باد به وجود آمدند. در میان دیوارههای این دره ۳۵ کیلومتری، دالانها و حفرههایی نیز ساخته شده که زمان احداثشان به دوران سلسله ساسانیان باز میگردد. این بناهای کهن به همراه ظاهر عجیب و وهمناک دره باعث شده تا کال جنی به مکانی پر رمز و راز بدل شود.
۶- جنگل جیغ، مشهد
در نزدیکی شهر مشهد، جنگل بسیار مرموزی وجود دارد که تمام کلیشههای ژانر وحشت را یکجا دارد. اگر شبها از این جنگل عبور کنید، میتوانید صدایی را بشنوید که به هیچ چیزی جز جیغ شباهت ندارد. به این جهت هم به جنگل سربرج مشهد، نام «جنگل جیغ» را دادهاند. افرادی هم سعی کردهاند سر از معمای این صداهای وهمآور و خوفناک در بیاورند.
گروهی از کارشناسان که برای پرده برداشتن از معمای جنگل جیغ به منطقه رفته بودند، در پایان تحقیقات خود اعلام کردند، آنچه باعث ایجاد این صداهای ترسناک در جنگل میشود، احتمالا حاصل از صدای انبوه ملخهایی است که در فصول بارانی به این جنگل پناه میبرند.
طول عمر این نوع ملخها چهل روز است، به همین دلیل این صدای جیغ در فصول بارانی به مدت چهل شبانهروز به گوش میرسد. با این وجود، همچنان مردم محلی این فریادهای عجیب و هراسآور را به از ما بهتران یعنی اجّنه و ارواح نسبت میدهند. فرقی نمیکند کدام روایت را پذیرفته باشید، سفر به این جنگل واقعا تجربه ترسناکی است و با وجودی که سالانه هزاران گردشگر راهی این جنگل میشوند، ولی تا به حال کمتر کسی به سرش زده شبها تنهایی سری به جنگل جیغ بزند!
۷- گورستان شهریئری، اردبیل
گورستان شهریئری، یکی از کهنترین محوطههای باستانی کشور است که در شهرستان مشگینشهر استان اردبیل قرار دارد. محوطه باستانی شهریئری دارای ۳ بخش دژ، نیایشگاه و قوشا تپه است. قدمت قلعه و نیایشگاه به میانه هزار دوم پیش از میلاد و قدمت قوشا تپه هم به هزاره هفتم پیش از میلاد باز میگردد.
ولی آنچه باعث شده یئری در میان ترسناک ترین مکان های ایران قرار بگیرد، گورهای باستانی است که در آن کشف شدند. اولین بررسیهای جامع از این محوطه را چارلز بِرنی، باستانشناس بریتانیایی در سال ۱۳۵۶ انجام داد. بِرنی قدمت اکثر گورها که مشتمل بر ۴۵۰ گور میشدند را هزاره سوم قبل از میلاد دانست. بعدا باستانشناسان ایرانی در سال ۱۳۸۲ به سرپرستی دکتر نوبری حفاریهایی را در محوطه انجام دادند و بر درستی نظریهی برنی صحه گذاشتند.
با توجه به قلعه و نیایشگاه و آثار دیگری که در این محوطه کشف شده، این منطقه دستکم از هزاره ششم پیش از میلاد دارای سکنه بوده است. روی اکثر سنگ قبرهای گورستان یئری نقوش مختلفی حّکاکی شدند، ولی روی برخی از سنگ قبرها هم نقوشی از چهرههای انسان حّکاکی شدند که اصلا دهان ندارند. نقوش و سنگقبرهای مرموزی که گویی رازی از تمدن گمشده باستانی را در خود دارند.
۸- قلعه آدمخوار، اردبیل
قلعه آدمخوار یا بوینی یوغون یکی از جاذبههای پر رمز و راز کشور است. این قلعه متروک که از دیرباز مأمن افسانهها و قصههای بسیاری بوده، در نزدیکی دهکده کور عباسلو از توابع شهرستان نیر استان اردبیل واقع است. بر اساس یکی از افسانههایی که پیرامون قلعه بوینی یوغون وجود دارد، مردمانی که قرنها قبل از آن بازدید کردند، به طرز کاملا اسرارآمیزی ناپدید شدند. از آنجایی که هیچوقت مشخص نشده چه بر سر آنان آمده، مردم محلی میگفتند که قلعه آنان را بلعیده و از همان زمان هم نام قلعه آدمخوار روی آن مانده است.
یکی از دلایلی که به افسانهها و داستانهای عجیب و ترسناک پیرامون قلعه دامن زده، دیوارهای بلند آن است که گاه ارتفاعشان به ۳۰۰ متر (بالاتر از سطح زمین) نیز میرسد و دیوارهای سنگی به ضخامت بیش از ۵ متر است که موجب استحکام باورنکردنی این قلعه باستانی شده بود.
بنابراین این برجوباروها و استحکامات باعث شده بودند تا قلعه کاملا نفوذناپذیر شود و همین نیز باعث میشده کسانی که به قلعه میرفتند یا از سوی دیگر راهی آن شوند یا اینکه در این مکان گم میشدند و دیگر راهی برای خروج نمییافتند. به همین جهت این باور به وجود آمد که نیروهای فراطبیعی موجب گم شدن بازدیدکنندگان قلعه میشده است.
قدمت قلعه آدمخوار به بیش از ۴۵۰۰ سال قبل باز میگردد و آثاری از دورانهای مختلف از عصر مفرغ و سلسله اشکانیان تا همین دوران اسلامی در آن یافته شده است. اگر هیچکدام از افسانههای پیرامون قلعه باور نکرده باشید، باز هم در سفرتان سری به بوینی یوغون بزنید، چون بازدید از محوطهی باستانی پررمز و راز تجربهای است که کمتر فرصت آن پیش میآید.
۹- قلعه جنی کیش از ترسناک ترین مکان های ایران
قلعه جنی در جزیره کیش حقیقتا یکی از ترسناک ترین مکان های ایران است. این قلعه مخروبه و متروک که در نزدیکی کشتی یونانی قرار دارد این دژ یا قلعه قدیمی روزگاری پاسگاه هنگ مرزی بوده و سربازان و درجهداران ژاندارمری در آن به انجام وظیفه میپرداختند. ولی از اواسط دهه ۱۳۴۰ جای خود را به ساختمان جدید ژاندارمری داد تا به صورت ویرانهای متروک در بیاید. بسیاری از مردم محلی عقیده داشتند که دستور تخلیه این قلعه به دلیل وحشت از اجّنه بوده است. همین هم باعث شده تا بسیاری باور پیدا کنند، قلعه جنی در محاصره جنهاست و بنابراین کسی هم شبها جرأت نزدیک شدن به آن را ندارد.
در این میان حتی برخی از پرسنل پاسگاه هم عنوان کرده بودند که قلعه در تصرف اجّنه است و بسیاری نیز از شنیدن صدای خشخش و همهمه را در درون کوریدور و اتاقهای قلعه جنی گفتهاند. در یک مورد حتی جنازه چهار نفر از سربازان شیفت شب شب صبح روز بعد در حالی پیدا شد که کاملا با چهرههایی وحشت کرده خشکشان زده بود.
بسیاری این واقعه را کار اجّنه یا موجوداتی دانستهاند که از حضور آدمها در آنجا ناراضی بودند. از آن زمان به بعد، ترس عجیبی در دل پرسنل پاسگاه افتاد تا جایی که بعدها حتی مسئولان و افسران مافوق هم زیربار تخلیه پاسگاه رفتند و این مکان را برای همیشه رها کردند و از آن زمان تا به امروز، افسانهها و داستانهای زیادی از قلعه جنی نقل شده است. راست و دروغ را نمیتوان به راحتی از هم سوا کرد، شاید بهتر باشد خودتان سری به قلعه جنی بزنید تا سر از کارش در بیاورید!
۱۰- قبرستان جنها، چابهار
در جنوب استان سیستانوبلوچستان و در روستای تیس چابهار، قبرستانی عجیب وجود دارد که مردم محلی عقیده دارند محل دفن اجّنه بوده است. روستای تیس از هزاران سال قبل دارای سکنه بوده و رد آن را میتوان دستکم از ۲۵۰۰ سال قبل از جمله از روایات فتوحات اسکندر مقدونی که از آن به نام «تیز» نام برده شده گرفت. در دوران اسلامی هم از آن به نامهای «تزیا» یا «تسی» یاد شده است. تیس در گذشته مرکز تجارت شکر در مکران (بلوچستان) بوده است.
شهرت فعلی تیس از ترسناک ترین مکان های ایران به دلیل وجود آثار تاریخی متعدد از جمله قلعه پرتغالیها، آرامگاه سید غلامرسول، فیلبند و مسجد جامع تیس است. ولی در میان آثار تاریخی تیس، قبرستان مرموز ۲۵۰۰ سالهای به چشم میخورد که محلیها به آن «جن سنط» میگویند که در زبان بلوچی همان گورستان جن را معنی میدهد. ابعاد عجیب و باورنکردنی سنگ قبرها باعث شده تا بسیاری به این عقیده برسند که در این محل دیوها یا اجّنه دفن شدند.
نکته دیگر حفر قبرها در میان صخرههای سنگی است که باعث ابهامات زیادی شده است. اینکه چه کسانی و چطور چنین گورستان منظمی را آن هم هزاران سال قبل ساختهاند؟ سوالاتی هستند که کسی تا به حال جوابی برایشان پیدا نکرده است.
به هر حال، ظاهر مخوف و پر رمز و راز قبرستان باعث شده تا مردم محلی به این باور برسند که این گورستان متعلق به اجّنه است و حتی بسیاری گفتهاند که شب ها صدای همهمه و مویه و زاری اجّنه را بر سر گور از دسترفتگان خود شنیدند. به همین جهت، وقتی که غریبهای بخواهد شبها به قبرستان برود، مردم محلی نه تنها اصلا همراهیاش نمیکنند، بلکه عاجزانه از او میخواهند از خیر رفتن به قبرستان جنها بگذرد.