اخیراً مطالعهای در مورد تاثیر دوز تقویتی واکسن کرونای فایزر انجام شده که نتایج آنرا مجلهی The Lancet Respiratory Medicine منتشر کرده است. این مطالعه نشان داده است که دوز تقویتی فایزر محافظتی قوی در حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد در ماههای اول تزریق در برابر بستری شدن و مراجعه به بیمارستان در صورت ابتلا به سویههای دلتا و اُمیکرون ایجاد میکند. اکنون ثابت شده است که این محافظت مدت زیادی دوام ندارد و حدود سه ماه بعد از تزریق تا حدود زیادی ضعیف میشود.
دوز تقویتی شرکت فایزر تا سه ماه محافظت بسیار عالی در برابر اُمیکرون ایجاد میکند، ولی به نظر میرسد این محافظت فقط سه ماه ادامه دارد و بعد از سه ماه واکسن تقویتی نمیتواند از لزوم مراجعه به بیمارستان جلوگیری کند. بررسیها نشان داده است الگوی مراجعه به بیمارستان در کسانی که واکسن تقویتی فایزر تزریق کردهاند و سپس به سویهی دلتا مبتلا شدهاند نیز مشابه مبتلایان به سویهی اُمیکرون است.
محققین در این مطالعهی جدید ۱۱،۱۲۳ نفر مراجعهکننده به بخش اورژانس بیمارستانها را مورد بررسی قرار دادهاند. این افراد در اثر شدت بیماری مجبور به بستری در بیمارستان نشدهاند و بهصورت سرپایی مداوا و ترخیص شدهاند. در دسامبر ۲۰۲۱ تا فوریهی ۲۰۲۲ که این مطالعه در حال انجام در ایالت کالیفرنیای آمریکا بوده، هر دو سویهی دلتا و اُمیکرون هنوز در حال گسترش بودهاند.
بررسیها نشان داده است که کارایی فایزر پس از تزریق دو دوز در برابر اُمیکرون حدود ۴۱ درصد بوده و در جلوگیری از بستری شدن کارایی واکسن ۳۱ درصد بوده است. در مورد سه دوز، در بازهی سه ماههی اول پس از تزریق کارایی واکسن ۸۵ درصد بوده، ولی بعد از آن کارایی واکسن تا ۵۵ درصد کاهش داشته است. در مورد اُمیکرون، کارایی سه دوز در بازهی سه ماههی اول پس از تزریق ۷۷ درصد بوده و پس از سه ماه اول تا ۵۳ درصد کاهش داشته است.
اگرچه تاثیر سه دوز فایزر در سه ماههی اول در برابر اُمیکرون بیشتر از دو دوز آن بوده است، ولی در مورد سویههای دیگر این موضوع صحت ندارد. بنابراین تزریق دوز سوم برای سویهی اُمیکرون و سویههای دیگری که احتمالاً در آینده بروز میکنند از اهمیت بالایی برخوردار است.