بیمارستان لندن اعلام کرده است که یکی از فوتیهای ناشی از کرونا در این بیمارستان ۵۰۵ روز قبل از مرگ، تست مثبت کرونا داشته است. وجود دادههای مربوط به این بیمار نشان داده است که کرونا ویروس جدید به طرز خارقالعادهای میتواند درون بدن بیماری که سیستم ایمنی ضعیفی دارد باقی بماند و جهش کند و خود را با شرایط جدید وفق دهد.
در حال حاضر سه نظریهی مختلف دربارهی اینکه چگونه سویههای جدید ویروس بهوجود میآیند وجود دارد. طبق نظریهی اول، ویروس در بدن انسانهایی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند و تحت درمان سرطان یا ایدز هستند، تکامل پیدا میکند و سویههای جدیدتری میسازد. بر اساس نظریهی دوم، ویروس در زمانی که بین انسانهای مختلف در حال گسترش است جهش میکند و سویههای جدید میسازد و نظریهی سوم نیز اینچنین پیشبینی کرده است که ویروس در زمان پرش بین انسان و حیوان جهش میکند.
محققین تغییرات ژنتیکی کرونا ویروس جدید را در بیمارانی که سیستم ایمنی ضعیفی داشتهاند و حداقل ۸ هفته تست مثبت کرونا داشتهاند، بررسی کردهاند. از مارس ۲۰۲۰ تا دسامبر ۲۰۲۱ در لندن ۹ نفر وجود داشتهاند که ۸ هفتهی متوالی درگیر کرونا بودهاند. یکی از بیمارانی که توانسته از این شرایط جان سالم به در ببرد، حدود ۴۱۲ روز به کرونا مبتلا بوده است. بررسیها نشان داده است که کرونا ویروس در بدن ۵ نفر از ۹ نفر مورد بررسی توانسته جهشهای جدیدی را تجربه کند که برخی از این جهشها منجر به ایجاد سویههای مشابه دلتا و اومیکرون شده است.
دادههایی که از این مطالعات بهدست آمده، نشاندهندهی درست بودن نظریهی اول در مورد چگونگی بهوجود آمدن سویههای جدید ویروسها بوده است. در واقع ویروس در بدن افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی داشتهاند باقی مانده و به تکامل رسیده تا بهتر بتواند وارد سلولهای میزبان خود شود.
هر چند در این مطالعه مشخص شده است که سویههای جدید کرونا میتوانند در بدن انسانهایی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند ایجاد شوند، ولی اینکه آیا سویههای گسترش یافته در جهان نیز به همین شکل ایجاد شدهاند هنوز معلوم نیست.
یکی دیگر از بیمارانی که برای محققین در این مطالعه جالب بوده پس از اینکه سویهی آلفا از بین رفته است به این سویه مبتلا شده است. آنها حدس میزنند که ویروس در بدن این فرد باقی مانده و پس از چند ماه که در دنیا این ویروس از بین رفته، مجدداً در بدن این فرد فعال شده و خود وی را دچار علائم کرده است.