آکنه تاثیر نامناسبی در آراستگی ما میگذارد و اطلاع از زمینههای آن کمک میکند از بروز آن پیشگیری کنیم
آکنه یا جوش صورت در هر سنی ممکن است بر پوست اثر بگذارد. در برخی موارد هم ظاهر شدن این جوشها شخص را متعجب میکند. این آکنهها ممکن است در پی عرق کردن در باشگاه، عوامل ژنتیکی، استرس یا حتی در سفر بروز کند. بنا به گزارش وریول هلت، بسته شدن منفذهای پوست باعث بروز انواع جوش میشود، اما علل بروز جوش چه چیزهایی است؟
۱- محصولات آرایشی و مراقبت از پوست: برخی از محصولات آرایشی یا مراقبت از پوست و همچنین برخی از محصولات مراقبت از مو موجب آکنه پوستی میشوند. برخی جوشها حتی چند ماه پس از مصرف مواد آرایشی ظاهر میشوند. در این صورت، دریافتن اینکه علت اصلی جوشها لوازم آرایش بوده یا خیر دشوار است.
۲- ضدآفتاب: اگرچه استفاده از کرمهای ضدآفتاب برای پوست ضروری است،اما برخی از این کرمها ممکن است باعث جوش صورت شود. بنابراین، در انتخاب و تهیه آنها باید برخی موارد مثل غیر عطری بودن و بدون روغن بودن را رعایت کنیم.
۳- مواد شیمیایی موجود در لباس: یکی از علتهای پدید آمدن جوش در سراسر بدن یا بخشهای حساس آن مواد شوینده است. مواد شیمیایی موجود در شویندهها باعث تحریک پوست یا حتی واکنشهای آلرژیک میشود که به آن درماتیت تماسی یا تحریک پوستی میگویند.
۴- کندن جوشها: برخی افراد پوست روی آکنه را میکنند و همین امر باعث بدتر شدن آن میشود. این کار میتواند روی صورت شما لک یا زخم همیشگی به وجود آورد. اگر نمیتوانید جلوی این عادت را بگیرید، حتما با پزشک مشورت کنید.
۵- تماس طولانی پوست با مواد خارجی: آلودگی، گرما و عرق روی دست در اثر تماس با گوشی و بهدنبال آن تماس با صورت میتواند آلودگی را به پوست منتقل کند. از موارد دیگر میتوان به سربند، کلاه، بند لباس، لباسهای تنگ و ماسک صورت اشاره کرد.
۶-هورمونها: هورمونها و تغییرات هورمونی از دیگر عوامل ایجاد آکنه و جوش هستند. در این مورد، چیزی که احتمالا به ذهن خطور میکند هورمونهای دوره نوجوانی است، اما باید بدانیم که تغییرات هورمونی در سن بالاتر نیز میتواند باعث ایجاد آکنه شود.
۷-فشار و استرس: استرس نیز سطح هورمونها را تغییر میدهد و به بروز آکنه منجر می شود. کورتیزول یکی از هورمونهای اصلی استرس است. کورتیزول سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند و باعث التهاب در سراسر بدن، از جمله در پوست میشود. به این ترتیب، آکنه تحریک و بدتر میشود.
۸- ژنتیک: بنا بر یافتههای پژوهشی، اگر پدر و مادر شما هر دو آکنه داشته باشند، احتمال بیشتری دارد که شما نیز گرفتار آکنه شوید، در سالهای نوجوانی آکنه در بدن شما شدیدتر باشد یا این که در بزرگسالی به آن مبتلا شوید.
۹-بیماریهای زمینهای: برخی بیماریهای زمینهای نظیر چاقی، دیابت، فشار خون بالا و کلسترول زیاد نیز از عوامل ایجاد یا تشدید آکنه در بدن هستند. اختلال غدد درونریز، دورههای نامنظم عادت ماهانه و افزایش یا کاهش سریع وزن نیز در ظاهر شدن جوشها بیتاثیر نیست.
۱۰- سیگار کشیدن: سیگار کشیدن ممکن است باعث تغییراتی در پوست شود که شکل قرار گرفتن روغنهای طبیعی روی صورت را تغییر میدهد.
۱۱- رژیم غذایی: مصرف مواد غذایی شیرین که قند خون بدن را بهسرعت افزایش میدهد و همچنین شیر و دیگر فراوردههای لبنی آکنهها را تشدید میکند. از دیگر مواد غذایی مرتبط با آکنه یا جوش میتوان به غلات تصفیهشده، گوشت قرمز، چربیهای اشباعشده و پروتئین تخممرغ اشاره کرد.
۱۲- فعالیتهایی که باعث تعریق میشود: فعالیتهایی مانند ورزش کردن، گذراندن وقت در فضای آزاد در هوای گرم و کار کردن در محیط گرم باعث تعریق زیاد و مسدود شدن منافذ پوست و در نتیجه باعث ایجاد آکنه میشود.