جراحی افزایش قد؛ همانطور که از نامش پیداست؛ فرایندی است که باعث افزایش طول اندام های بدن می شود. خیلی ها تصور می کنند که قد کوتاه باعث می شود تا افراد به سراغ این عمل جراحی بروند؛ اما عموما این جراحی به افرادی پیشنهاد می شود که طول بدن شان ناقرینه است که این ناقرینگی باعث مشکلات مفصلی، درد در قسمت پایین کمر، درد زانو، لگن و دیگر مشکلات خواهد شد.
همچنین باید از قبل بدانید که این پروسه؛ ریکاوری بسیار تدریجی دارد و درد زیادی را به همراه خواهد داشت. تکنیک انجام آن پیچیده است و خطرات خاصی را در پی دارد که در این قسمت از بهداشت و سلامت بیشتر راجع به آن توضیح خواهیم داد.
چرا این عمل جراحی انجام می شود؟
انجامِ این عمل باعث می شود تا قسمت هایی که بدن کوتاه تر از حالت طبیعی است، طول بیشتری پیدا کند. هدف اصلی آن اصلاح مشکلاتی مانند دفرمه بودن یا بد شکل بودن استخوان و یا ناقرینگی است. علاوه بر مواردی که گفتیم؛ عوامل زیر هم می تواند دلیلی برای جراحی افزایش قد باشد:
بیماری که در آن بدنِ فرد به اندازه کافی رشد نمی کند و این عمل باعث می شود تا رشد استخوانی تحریک گردد که در غیر اینصورت بد شکل یا دفرمه خواهد ماند.
در صورت ابتلا به یک نوع اختلال ژنتیکی که در آن استخوان ها شکننده تر از حالت طبیعی هستند، این عمل را انجام می دهند.
این جراحی ممکن است برای برخی از کودکان و نوجوانان هم انجام شود؛ البته به شرطی که سالم باشند و هیچ گونه عفونت یا بیماری متابولیک در بدن شان وجود نداشته باشد.
عمل جراحیِ افزایش قد چگونه انجام می شود؟
این تکنیک باعث کشش قسمت انتهایی پا می شود؛ در آن دستگاه هایی را هم قرار می دهند که به افزایش طول بدن کمک می کند. در واقع این وسیله مخصوص؛ داخل استخوان قرار می گیرد و باعث افزایش قد خواهد شد. وسیله دیگری را هم داخل پوست می گذارند تا میزان افزایش قد را کنترل کنند و از طرفی هم این اتفاق به صورت تدریجی رخ بدهد.
این دستگاه ها برای مدت زمان طولانی در بدن می مانند و البته بستگی به این موضوع دارد که می خواهید تا چه حد افزایش طول استخوان داشته باشید؛ اما معمولاً حداقل سه ماه معمول است.
عموما مراحلی که در طول جراحی انجام می شود به صورت زیر است:
اول از همه اندامِ موردنظر را بی حس می کنند؛ اینگونه وقتی که برش روی پوست انجام می شود، فرد هیچ دردی را احساس نمی کند؛ سپس دستگاه افزایش قد را سر جای مخصوص قرار می دهند و قسمتی از استخوان که باید افزایشِ طول داشته باشد را برش می دهند که در چنین حالتی فضای ایجاد شده باعث تولید استخوان جدید می شود.
سپس با پیچ و مهره مخصوص؛ دستگاه را سر جای خود ثابت نگه می دارند و با استفاده از ریموت و آهنربا آن را تحت کنترل می گیرند و در نهایت محل مورد نظر را بخیه می زنند. این جراحی نسبتاً پیچیده محسوب می شود و باعث تحریک بافت جدید استخوان خواهد شد.
مراقبت های بعد از جراحی افزایش قد
این جراحی باعث درد عضلانی و اسپاسم عضلات می شود. مسکن های قوی برای درد تجویز می شود تا فرد بتواند دوره ریکاوری را راحت تر طی کند. هم بیمار و هم اطرافیان باید با زخم ها و دستگاه های کنترل گر آشنایی داشته باشند و از طرفی هم مراقب کنند که فرد دچار عفونت نشود، که در غیر اینصورت موفقیت جراحی را کاهش می دهد.
همچنین در دوره ریکاوری؛ وقتی که استخوان ها در حال افزایش طول هستند؛ ممکنِ که فرد نتواند مثل همیشه راه برود و به خاطر همین نباید چیز سنگینی بلند کند.
در نتیجه ممکن است که نتواند کارهای نرمال و روزانه اش را به راحتی انجام دهد و به شخصِ دیگری وابسته شود که این اتفاق کاملاً طبیعی است؛ برای کارهایی مثل لباس پوشیدن یا حتی دوش گرفتن به کمک نیاز پیدا کند؛ بنابراین باید شخصی مراقب او باشد و همه چیز را طبق تجویز پزشک انجام دهد.
مراجعه به پزشک هم باید به صورت دقیق و منظم انجام شود که در طول این جلسات از بدن و استخوان ها عکس می گیرند.
از طرفی باید توجه زیادی به تغذیه بشود؛ باید به اندازه کافی ویتامین و مواد معدنی به بدن برسد تا استخوان ها تقویت شوند.
در انتهای دوره ریکاوری هم فیزیوتراپی، تمرینات کششی و قدرتی تجویز می شود.
نتیجه عمل جراحی افزایش قد
همانطور که پپیش از این هم گفته شد؛ جراحی افزایش قد ریکاوری راحتی نداشته و پروسه طولانی دارد تا زمانی که فرد بتواند به نتیجه مطلوب برسد؛ پروسه ای که حداقل سه ماه به طول می انجامد.
ممکن است رشد طولی آنقدر که دلتان می خواهد صورت نگیرد؛ اما تقریباً رشدی بین ۴ تا ۶ سانتیمتر اتفاق خواهد افتاد.
عوارض و خطرات احتمالی عمل افزایش قد
در این جراحی؛ فرد باید تحت نظر متخصص باشد؛ زیرا هر گونه مشکل بعد از عمل ممکن است به سلامت آسیب وارد کند.
البته که این عمل جراحی امن محسوب می شود؛ اما ممکن است خطراتی را به همراه داشته باشد که یکی از آن ها آمبولی چربی است که در چنین حالتی تکه هایی از چربی که استخوان را تشکیل می دهند؛ آزاد می شوند و باعث مسدود شدن رگ های خونی خواهند شد که ممکن است در این حالت فرد به جراحی ارتوپد یا دیگر جراحی ها نیاز پیدا کند. از طرفی احتمال ابتلا به آمبولی ریوی هم بعد از این عمل جراحی وجود دارد.