اختلالات اعتیاد به گروهی که از اختلالات گفته میشود که باعث آسیبهای جسمی و روحی میشود، به همین دلیل دریافت درمان برای شکستن چرخه اعتیاد ضروری است. اعتیاد به عنوان یک بیماری مزمن شناخته میشود که درمان آن سخت و نیاز به مراقبت زیاد دارد. چرا که آسیبهای اعتیاد فقط به جسم فرد وارد نمیشود، بلکه از نظر روانی هم تحت تاثیر قرار میگیرد.
ترک اعتیاد به مواد مخدر یا الکل روشهای مختلفی دارد که یکی از آنها استفاده از قرص B2 است. برخی از پزشکان برای کاهش علائم ترک در روزهای اولیه استفاده از این قرص را برای افرادی که دوز مصرف آنها پایین بوده است، تجویز میکنند. در ترک با قرص بوپرنورفین اعتیاد به صورت کامل از بین نمیرود، بلکه به صورت دیگری ادامه پیدا میکند. اگرچه بسیاری از مصرف کنندگان سابق مواد مخدر ممکن است آن را غیرقابل تصور بدانند، اما اعتیاد به B2 یک خطر جدی برای سلامتی کسانی است که این دارو را مصرف میکنند. این غیرمنطقی به نظر میرسد زیرا پزشکان دارو را برای کمک به درمان مشکلات وابستگی تجویز میکنند، اما درست مانند هر درمان دیگری که در دسته داروهای مخدر قرار می گیرد، احتمال سوء مصرف، ترک و حتی مصرف بیش از حد وجود دارد.
نام عمومی قرص B2 بوپرنورفین است. به دلیل تأثیرات مورفین مانند آن بر سیستمهای تنظیم درد، این دارو برای مدیریت درد نیز تجویز میشود. برخلاف مکانیسمهای بیولوژیکی که منجر به اعتیاد به اکسی کدون یا هروئین می شود، بوپرنورفین تنها به عنوان یک فعال کننده جزئی مواد مخدر عمل میکند. این بدان معنی است که باعث فعالیت کمتر در سیستم تنظیم درد می شود.
در بین داروهایی که برای ترک شیشه یا هر نوع مخدر دیگری که تجویز میشود، اعتیاد به B2 بیشترین نگرانی را ایجاد می کند. این به این دلیل است که هیچ مکانیسمی ندارد که از استفاده نادرست مانند جویدن یا تزریق جلوگیری کند. اگر فکر می کنید که ممکن است شما یا یکی از نزدیکانتان به قرص بوپرنورفین اعتیاد پیدا کرده باشید، مهم است که تا حد امکان در مورد دارو یاد بگیرید تا به دنبال درمان مناسب باشید. استفاده از این قرص حتی با تجویز پزشک خطراتی دارد که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
قرص B2 چیست؟
قرص B2 یا بوپرنورفین یک داروی مخدر است که برای درمان اعتیاد به مواد مخدر در قالب قرص زیر زبانی استفاده میشود. این قرصها ضد درد و مسکن نیستند و نباید از آنها برای دردهای معمولی و روزمره استفاده کرد. سو استفاده از داروها میتواند باعث اعتیاد (بله، اعتیاد به قرص) و حتی با مصرف بیش از حد منجر به مرگ شود. عملکرد قرص B2 شبیه به متادون است و تاثیری مانند مورفین بر بدن بیمار دارد. به همین دلیل در برخی از کلینیکهای ترک مواد مخدر تجویز میشود.
ترک اعتیاد با قرص بوپرنورفین
احتمالا شما هم تبلیغاتی با عنوان ترک اعتیاد تنها با یک قرص و در زمان کوتاه را دیدهاید. اما واقعیت چیست؟ آیا امکان ترک اعتیاد با قرص به صورت کامل وجود دارد؟ مشخصا پاسخ خیر است.
قرص B2 به تنهایی معمولاً برای ۲ روز اول پس از قطع سایر مواد مخدر استفاده میشود و معمولاً در مطب پزشک و برای ترک اعتیاد سرپایی و بدون بستری به شما داده میشود. سپس پزشک شما را به داروهای ترکیبی بوپرنورفین/نالوکسون برای درمان نگهدارنده و کاهش علائم ترک سوق میدهد.
پزشکان و درمانگران اعتیاد برای کاهش دوز مصرف و کمک به تحمل خماری پس از شروع دوره ترک از این قرص استفاده میکنند و مصرف آن برای دوره کوتاهی پیشنهاد میشود.
به این نکته هم توجه داشته باشید که حتما درمان خود را با بهترین روش ترک اعتیاد شیشه در یک مرکز ترک اعتیاد با پزشکان مجرب شروع کنید.
مصرف قرص B2 یا بوپرنورفین زمانی بهترین اثر را دارد که اولین دوز بعد از شروع علائم ترک مواد مخدر شروع شود. اگر بوپرنورفین خیلی زود پس از آخرین مصرف مواد مخدر شروع شود، میتواند باعث تشدید علائم ترک شود. حتما و الزاما برای مصرف این قرص باید به دستورالعملهای پزشک برای برنامه درمانی ترک اعتیاد رعایت کنید.
دوز بر اساس وضعیت پزشکی شما و پاسخ به درمان است. دوز خود را افزایش ندهید، دارو را به دفعات بیشتر مصرف نکنید یا آن را برای مدت طولانیتر از زمان تجویز شده مصرف نکنید چرا که مصرف بیش از حد قرص B2 باعث اعتیاد میشود.
در صورت تجویز توسط پزشک، دارو را به درستی قطع کنید. از این دارو به طور منظم استفاده کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. برای کمک به یادآوری، هر روز در ساعت معینی از آن استفاده کنید. بوپرنورفین را تزریق نکنید. تزریق آن خطرناک است و ممکن است باعث علائم شدید ترک اعتیاد شود.
عوارض مصرف قرص B2 چیست؟
مصرف قرص B2 دارای به خودی خود دارای عوارضی است که این عوارض در صورت مصرف نا به جا و بیش از حد به اعتیاد مبدل میشود. یعنی قرصی که برای بهبود و تسهیل روند ترک شما تجویز شده است، خود عامل اعتیاد میشود. به عنوان مثال ممکن است پس از ترک شیشه برای شما در روزهای اول مصرف این قرص تجویز شود، در اثر ادامه دادن مصرف قرص ممکن است اعتیاد شما از شیشه به قرص B2 شیفت پیدا کند.
از جمله عوارض استفاده از قرص B2 میتوان به کهیر، تنفس دشوار، تورم لبها، زبان، صورت و گلو اشاره کرد. داروهای حاوی مخدر میتوانند تنفس شما را کند یا متوقف کند و حتی ممکن است باعث مرگ شود.
عوارض خطرناکی که اگر پس از مصرف قرص بوپرنورفین دچار آن شدید باید با پزشک خود تماس بگیرید عبارتند از:
هر گونه مشکل در دندانها یا لثهها.
تنفس پر سر و صدا، آه کشیدن، تنفس کم عمق، تنفسی که در طول خواب متوقف میشود.
مشکلات تمرکزی و فکری، تاری دید، گفتار نامفهوم، احساس سبکی سر، که در برخی موارد منجر به بیهوشی میشود.
درد قفسه سینه، مشکل در تنفس، ضربان قلب آهسته یا نبض ضعیف؛
عوارض جانبی رایج بعد از مصرف قرص B2 ممکن است شامل موارد زیر باشد:
یبوست، حالت تهوع، استفراغ؛
سردرد؛
افزایش تعریق؛
مشکلات خواب (بی خوابی)؛
درد در هر نقطه از بدن شما
این لیست کاملی از عوارض جانبی نیست و ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهد. در هر صورت پس از مشاهده اولین علائم و حتی طولانی شدن عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید یا به کلینیک ترک اعتیاد که در آن برنامه درمانی ترک اعتیاد خود را طی میکردهاید، مراجعه کنید.
پروسه ترک مواد مخدر و دوری از اعتیاد مسیری سخت و چالش برانگیز است که هر گونه لغزش در آن و خارج شدن از برنامه تعیین شده توسط پزشک و درمانگر میتواند منجر به شکست در ترک اعتیاد شود. به همین دلیل مراکز ترک اعتیاد و پزشکان روشهای مختلفی را بر اساس هر شخص، دوز مصرف، مخدر مصرفی و دیگر شاخصهها به بیماران پیشنهاد میکنند. استفاده از قرصها در ترک سرپایی بسیار مرسوم است اما بیماران باید از مصرف خودسرانه آن پرهیز کنند.