به عنوان دومین نوشیدنی پرمصرف در جهان بعد از آب، بیش از ۱۵۹ میلیون آمریکایی در هر روز چای می نوشند. این در حالی است که در برخی نقاط جهان مردم در طی روز حتی بیشتر از آب؛ چای می‌نوشند.
رئیس سمپوزیوم بررسی نقش چای در سلامت، دکتر جفری بلومبرگ، پروفسور بازنشسته تغذیه و فعال در دانشکده علوم و سیاست تغذیه فریدمن در دانشگاه تافتس، گفت:«تحقیقات زیادی از سراسر جهان وجود دارد که نشان می دهد نوشیدن چای می‌تواند سطح سلامت انسان را از طرق مختلف افزایش دهد.»
چای‌های واقعی – که شامل انواع سیاه، سبز، سفید و اولانگ چای می‌شوند – می‌توانند به طور قابل‌توجهی به ارتقای سلامت کمک کنند. شواهد ارائه شده در این سمپوزیوم نتایجی را در مورد فواید چای بر سرطان، بیماری‌های متابولیک قلبی، عملکرد شناختی و عملکرد سیستم ایمنی نشان داد.
چای حاوی فلاونوئیدها است، ترکیبات طبیعی که دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند. فلاونوئیدهای چای ترکیبات زیستی فعالی را ارائه می کنند که به خنثی کردن رادیکال‌های آزاد (که به عناصر موجود در بدن مانند مواد ژنتیکی و چربی ها آسیب می‌رسانند و باعث بروز بیماری های می‌شوند) کمک می‌کند. چای همچنین حاوی تئین  است، اسید آمینه‌ای که تقریبا فقط در چای یافت می شود.

چای و عملکرد سیستم ایمنی
دایونگ وو، پروفسور ایمونولوژی تغذیه در مرکز تحقیقات تغذیه انسانی ژان مایر در دانشگاه تافتس، می گوید: «چای ممکن است به حمایت از سیستم ایمنی و افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری ها کمک کند. در صورتی که بیمار شوید، چای می‌تواند در خلاص شدن از شر عفونت به بدن شما کمک کند و باعث شود به روشی مؤثرتر به بیماری واکنش نشان دهید.
در بررسی جامع داده‌های منتشر شده در مورد این موضوع که در این سمپوزیوم ارائه شد، وو به این نتیجه رسید که چای(بخصوص چای سبز) با ترکیب کاتچین خود به انسان کمک می‌کند تا با کاهش توانایی پاتوژن‌ها در آلوده کردن میزبان و کمک به سیستم ایمنی میزبان به مبارزه با انواع پاتوژن‌ها کمک کند. همچنین نشان داده شده است که چای سبز/کاتچین، اختلالات خودایمنی را با افزایش تحمل بدن، سرکوب حمله التهابی ناشی از اتوآنتی ژن‌ها و افزایش ترمیم بافت‌ها، بهبود می بخشد.

چای و عملکرد شناختی
وقتی صحبت از عملکرد شناختی به میان می آید، چای ممکن است فواید قابل توجهی داشته باشد. شواهد قوی وجود دارد که به نظر می رسد چای و ترکیبات آن در شرایط استرس مفید هستند. دکتر لوئیز دای، پروفسور تغذیه و رفتار در دانشگاه لیدز، توضیح می‌دهد که عمیق‌ترین حوزه شناختی که چای به آن عمل می‌کند، توجه و هوشیاری است. با این اثرات بر توجه، چای یک نوشیدنی انتخابی بهینه در زمان استرس و فرسودگی شغلی در سراسر جهان است.
در بررسی تحقیقات منتشر شده در مورد این موضوع، دکتر دای نشان داد که شواهد به دست آمده از کارآزمایی‌های تصادفی‌ و کنترل‌شده این نتیجه را تایید می‌کند که مصرف چای می‌تواند اثرات مفید کوتاه‌مدت بر میزان دقت و توجه اندازه‌گیری شده توسط آزمون‌های عینی ایجاد کند. مطالعات به طور مداوم اثرات مفید تئین، همراه با دوز کمتر کافئین را بر عملکرد وظیفه دقت و توجه نشان می‌دهند. این یافته ها نشان می دهد که ترکیب منحصر به فرد کافئین و ال تئنین که در چای یافت می شود می‌تواند توجه را بهبود بخشد. این در واقع برخلاف تصور موجود است که قهوه را بهترین نوشیدنی برای افزایش دقت و تمرکز معرفی می‌کند.

چای و پیشگیری از زوال شناختی
درمان دارویی موثر برای دمانس( زوال عقل) در دسترس نیست، پس پیشگیری از این بیماری امری کلیدی است. تخمین زده می شود که ۴۰ تا ۵۰ درصد از موارد دمانس از طریق تغییر در عوامل سبک زندگی قابل پیشگیری باشد.
در مروری بر تحقیقات منتشر شده در مورد چای و زوال شناختی، جاناتان هاجسون، پروفسور مؤسسه تحقیقات تغذیه در دانشگاه ادیت کوان، توضیح می‌دهد «شواهد رو به رشدی وجود دارد که نشان می‌دهد مصرف روزانه ۱ تا ۲ فنجان چای می‌تواند به میزان قابل توجهی خطر زوال عقل عروقی و بیماری بالقوه آلزایمر را کاهش دهد.»

چای و پیشگیری از سرطان
در بررسی داده های موجود در مورد چای و پیشگیری از سرطان، مشخص شده مصرف بیشتر چای ممکن است خطر ابتلا به برخی سرطان ها را کاهش دهد. شواهدی وجود دارد که فلاونوئیدهای چای ممکن است از طریق مکانیسم های آنتی اکسیدانی، ضدرگ زایی و ضد التهابی و همچنین تغییر مشخصات کیکروبیوم روده عمل کنند. چای یک نوشیدنی غنی از فلاونوئیدها است که در مطالعات تجربی، ترکیبات فعال زیستی با خواص ضد سرطانی متعددی هستند. شواهد پیشنهادی نشان داده مصرف چای ممکن است خطر ابتلا به سرطان مجرای صفراوی، سینه، آندومتر، کبد و دهان را کاهش دهد.

چای و پیشگیری از بیماری‌های قلبی
بیماری‌های متابولیک قلبی، مانند دیابت و بیماری‌های قلبی، علت شماره یک مرگ و میر در سراسر جهان هستند و مصرف چای ممکن است با پیامدهای متابولیک قلبی مرتبط باشد. بر اساس مطالعات متنوع، ۲ فنجان چای غیر شیرین در روز می‌تواند خطر پیشرفت بیماری قلبی متابولیک را در بزرگسالان کاهش دهد.
در بررسی گسترده‌ای در خصوص چای و سلامت قلب و عروق، تحقیقات نشان داد مصرف روزانه یک فنجان چای برای چندین با ۴٪ کاهش خطر مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی ، و ۴٪ خطر مرگ ناشی از سکته مغزی، همراه است
تیلور والاس، استاد گروه تغذیه و مطالعات غذا در دانشگاه جورج میسون توضیح می‌دهد: «وقتی به نشانگرهای زیستی و مکانیسم‌های مختلفی که چای بر آن تأثیر می‌گذارد نگاه کنید، می‌بینید این نوشیدنی سرشار از موادی است که مصرف‌کنندگان می‌توانند به راحتی آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنند و زندگی سالم‌تر و طولانی‌تری برای خود ایجاد کنند.»