نتایج یک مطالعه جدید نشان می دهد که تنفس دود ناشی از اگزوز خودروها ممکن است برای زنان بیشتر از مردان مضر باشد.
تیمی از پژوهشگران کانادایی در از دانشگاه مانیتوبا در وینیپگ به سرپرستی اچ مهادواپا، طی مطالعات جدید خود دریافتند آلودگی هوا برای زنان مضر تر از مردان است.
این پژوهشگر کانادایی در مورد موضوع فوق گفت: ما از قبل می دانستیم که تفاوت های جنسی در بیماری های ریوی مانند آسم و عفونتهای تنفسی وجود دارد. تحقیقات قبلی ما نشان داد که تنفس آلودگی ناشی از خودروها باعث ایجاد التهاب در ریه ها شده و بر نحوه برخورد بدن با عفونت های تنفسی تاثیر می گذارد. در این مطالعه، ما می خواستیم به دنبال هر گونه تاثیر آلاینده ها در خون و تفاوت آنها در زنان و مردان باشیم.
برای بررسی این موضوع، محققان پنج زن و پنج مرد را انتخاب کردند که همگی غیرسیگاری سالم بودند. سپس از آنها خواسته شد که چهار ساعت را به تنفس هوای فیلتر شده و چهار ساعت دیگر را برای تنفس هوای حاوی دود خودروها اختصاص دهند.
آنها این کار را سه بار با فاصله چهار هفته با غلظت های مختلف ذرات ریز PM2.5 انجام دادند. غلظت آلاینده های فوق، ۲۰، ۵۰ و ۱۵۰ میکروگرم بر متر مکعب بود. در حالی که اتحادیه اروپا انتشار PM2.5 را به ۲۵ میکروگرم در متر مکعب محدود می کند، شهرهای بزرگ معمولاً بیشتر از این میزان را دارند.
داوطلبان ۲۴ ساعت پس از هر تجربه تنفس، نمونه خون اهدا کردند. برای بررسی تاثیر آلاینده های جوی بر سلامت این افراد، محققان پلاسمای خون داوطلبان را بررسی کردند. پلاسما جزء مایع خون است که سلول های خونی، پروتئین ها و سایر مولکول ها را در سراسر بدن حمل می کند.
استفاده از فناوری ویژه ای به نام کروماتوگرافی مایع – طیفسنجی جرمی، محققان به دنبال شناسایی تغییراتی در سطوح پروتئین های مختلف به دنبال قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا بودند. آنها سپس تغییرات را در مردان و زنان مقایسه کردند. این تیم سطوح ۹۰ پروتئینی را پیدا کردند که بین داوطلبان زن و مرد پس از قرار گرفتن در معرض اگزوز گازوئیل به طور مشخص متفاوت بود و تغییرات بیشتری در زنان مشاهده شد.
برخی از این پروتئین های متفاوت در التهاب، ترمیم آسیب، لخته شدن، بیماری های قلبی و سیستم ایمنی نقش دارند. برخی از این تفاوت ها با سطوح بالاتر دود ناشی از اگزوز خودروها واضح تر بود.
نیلوفر موکرجی، محقق هندی الاصل دانشگاه مانیتوبا و از پژوهشگران این تیم مطالعاتی در مورد موضوع فوق گفت: اینها یافتههای اولیه هستند، اما نشان می دهند که قرار گرفتن در معرض اگزوز خودروها اثرات متفاوتی در بدن زنان نسبت به مردان دارد و این میتواند نشان دهد که آلودگی هوا برای زنان خطرناک تر از مردان است.
وی در این رابطه توضیح داد: موضوع فوق مهم است زیرا بیماری های تنفسی مانند آسم تأثیر متفاوتی بر زنان و مردان دارد و زنان بیشتر از آسم شدید رنج می برند که به درمان ها پاسخ نمی دهد. بنابراین، ما باید در مورد چگونگی واکنش زنان و مردان به آلودگی هوا و اینکه این موضوع برای پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری تنفسی آنها چه معنایی دارد، بیشتر بدانیم.
ما می دانیم که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا، به ویژه اگزوز گازوئیل، یک عامل خطر بزرگ در بیماری هایی مانند آسم و بیماری انسدادی مزمن ریه است. به گزارش سیناپرس، شرح کامل این یافته ها در نشست سالانه انجمن تنفسی اروپا در بارسلون ارائه شد.