آلودگی، عفونت ها تنها چند مورد از دلایل اصلی ایجاد بوی بد پشت گوش می باشد، برخی راه های درمان ساده برای بوی بد پشت گوش وجود دارد که موثر است
آیا تا به حال پیش آمده است انگشت خود را پشت گوشتان بمالید و بویی شبیه بوی پنیر، عرق یا بوی بدن استشمام کنید؟
چه عواملی سبب ایجاد بوی پوست گوش می شود؟
دلیل اصلی ایجاد بوی بد پشت گوش به ترشحات بیش از حد، بهداشت، عفونت یا ترکیبی از هر سه مرتبط می شود.
ترشحات و بهداشت:
دوش گرفتن و شستشوی بارزترین و برجسته ترین قسمت بدن آسان است اما نظافت کوچکترین نقطه در پشت گوش به فراموشی سپرده می شود زیرا تصور می شود آن جا عرق نمی کند و کثیف نمی شود بنابراین غفلت از شستشوی این قسمت می تواند دلیل اصلی بوی بد پشت گوش باشد. در تمام بدن از جمله پشت گوش غدد تعریق وجود دارند و مسئول ترشح عرق هستند. هنگامی که آن ها با باکتری ها و اکسیژن تماس پیدا می کنند نتیجه آن بوی بدی در پشت گوش است.
غدد چربی (سبوم) نیز در هر نقطه ای از پوست وجود دارند و مسئول تولید چربی در بدن هستند. به دلیل ساختار حلزونی گوش و ترکیبی از سبوم و موم گوش می تواند بوی بدی را ایجاد کنند. این امر به ویژه در صورت داشتن غدد بیش فعال مشاهده می شود زیرا این غدد بیشتر از حد متوسط عرق یا سبوم ترشح می کنند. چنان چه به آکنه نیز مبتلا باشید احتمالاً غددی بیش فعال خواهید داشت.
آلودگی و موانع جسمی:
ممکن است موادی در امتداد مو و پشت گوش جمع شوند و به بوی نامطبوعی منجر شوند. این مواد می توانند شامل موارد زیر باشند:
- انواع دود ها
- محصولات مرتبط با مو
- دود اتومبیل
- مشکل دیگر آلودگی و ضایعات پوستی
موارد زیر نیز می توانند منافذ پشت گوش را مسدود و یا ترشحات بدنی را بیشتر کنند:
- روسری یا مقنعه
- موی بلند
- گوش بند ها
- کلاه
- مواد آرایشی و بهداشتی
- بقایای موی پشت گوش
عفونت ها:
چنانچه در ادامه ی این بخش از سلامت نمناک اشاره کرده ایم عفونت ها اغلب بوی پنیری دارند. اکثر اوقات باکتری ها، مخمرها و قارچ ها در ایجاد بوی بد گوش مقصر هستند زیرا آن ها مکان های گرم و مرطوب را دوست دارند. باکتری ها، مخمرها و قارچ ها به واسطه موارد ذیل در پشت گوش رشد می کنند:
- خارش ناحیه گوش با دست های کثیف
- وجود عینک
- ترشحات عفونی ناشی از سوراخ کردن گوش یا احتمالاً عفونت گوش خارجی
مرطوب و تحریک پذیری پوست باعث بدتر شدن این شرایط می شود. اگر دچار خارش، درد و یا شاهد ترشحاتی از گوش خود بودید می تواند نشان دهنده عفونت گوش در کانال گوش باشد. بعضی اوقات، حتی اگر عفونت داخل کانال گوش از بین برود هم ممکن است باکتری یا قارچ ناشی از آن باقی بماند که می تواند باعث ایجاد بوی بد در پشت گوش شود.
موم گوش:
غدد عرق زیادی در گوش وجود دارد که به تولید موم کمک می کند. قسمت های کوچکی از این موم ممکن است از داخل گوش خارج شده و به سمت پشت گوش راه یابند.
موم گوش ماده ای چسبنده است که بوی ملایمی داشته به طوری که به سختی می توان آن را استشمام کرد.
سایر شرایط پوست و پوست سر:
شوره سر، اگزما، درماتیت سبورئیک و بثورات مکرر حساس همگی می توانند باعث خشکی و تحریک پوست شده که به تنهایی پوست را تضعیف و باعث خراشیدن آن می شوند. این امر باعث می شود پوست حتی با وارد شدن باکتری و آلودگی به این قسمت آسیب پذیر شود.
استرس عاطفی یا جسمی نیز می تواند پوست را تحریک پذیر کرده که مسلما سبب خارش آن شده و شرایط را تشدید می کند.
درمان بوی بد پوست پشت گوش:
با انجام یکسری درمان های ساده که در بخش بهداشت و سلامت نمناک خواهید خواند می توانید از بوی بد پشت گوش خلاص شوید.
پاکسازی با آب و صابون :
شستشو و مالش ملایم روزانه ناحیه پشت گوش با آب و صابون خیلی سریع بوی بد را از بین می برد.
از تعریق پوست سر، گوش ها و پشت گردن خود که با مو یا لباس پوشیده شده اند پیشگیری کرده و آن ها را پاکسازی کنید و همچنین در هوای گرم و مرطوب و یا بعد از انجام تمرینات بدنی شدید محتاط باشید.
ضد عفونی کردن:
با الکل یا محلول هیدروژن پراکسید ناحیه پشت گوش را بخصوص بعد از سوراخ کردن گوش ضدعفونی کنید و همچنین از ضد عفونی و تمیز کردن گوشواره ها به طور مرتب غافل نشوید.
کرم های موضعی پوست :
اگر پاکسازی و ضد عفونی کردن ناحیه پشت گوش به تنهایی در کاهش بو موثر واقع نشد ممکن است نیاز به درمان های پزشکی داشته باشید.
برای تعیین علت بو با پزشک خود صحبت کنید، آن ها می توانند با تشخیص علت بو، کرم های ضد باکتری، ضد قارچ یا ضد التهاب از جمله هیدروکورتیزون را برای درمان تجویز کنند و همچنین می توانید از داروساز نیز درمورد پمادهای تجویز نشدنی سوال کنید.
کاهش میزان عرق:
اگر عرق اضافی باعث ایجاد بوی پشت گوش می شود، پس از انجام ورزش یا بیرون آمدن از منزل در گرما، ناحیه گوش را با پارچه ای مرطوب پاک کنید و در نظر داشته باشید که ناحیه گوش را نیز خشک نگه دارید. برای این کار می توانید یکی از موارد زیر را امتحان کنید:
- استفاده از پودر بچه
- ضد تعریق
- دئودورانتی با رایحه چوب
داروهای آکنه:
هنگامی که غدد سبوم، چربی اضافی ترشح می کنند باعث ایجاد آکنه می شوند. با استفاده از موارد زیر می توانید منافذ را مسدود کرده و سبوم اضافی را در پشت گوش خود از بین ببرید:
- رتینوئیدها و رتینوئیدهای موضعی
- اسید سالیسیلیک
- آزلائیک اسید
به حداقل رساندن آلودگی ها و موانع جسمی:
موهایتان را از ناحیه گوش جدا کنید و کلاه، گوشواره، روسری، ملحفه و روبالشتی خود را مرتب بشویید.
از استفاده کلاه گیس و محصولات پوستی نزدیک گوش خودداری کنید تا علت بو را کشف کنید بدین منظور هر بار استفاده از یک محصول را متوقف کنید زیرا اگر همه آن ها را به یکباره متوقف کنید، لزوماً نمی دانید کدام یک سبب ایجاد بو شده است.
شامپوهای دارویی:
اگر پوستی خیلی خشک و پوسته پوسته دارید، از شامپوهای حاوی روی پیریتونین استفاده کنید زیرا این شامپوها می توانند باعث کاهش اگزما، درماتیت سبورئیک و عفونت های مختلفی شوند که در شرایط خشکی پوست بیشتر رشد می کنند.
اگر فقط پوست شما خشک است محافظت از ناحیه گوش با وازلین ممکن است موثر واقع شود.
استفاده از قطره گوش:
چنان چه شک دارید بقایای عفونت گوش خود که قبلاً درمان شده است از بین رفته اند یا خیر و یا این که ترشح اضافی گوش مسبب بو است، در مورد تجویز قطره گوش با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
روغن گیاهی:
روغن های گیاهی نیز ممکن است در کاهش بوی پشت گوش نقش موثری داشته باشند. آن ها ممکن است به تسکین و بهبودی پوست کمک کنند و در عین حال بوی مطبوعی نیز برای مقابله با هر گونه بوی بد ایجاد کنند. برخی از روغن های گیاهی که می توانند موثر واقع شوند عبارتند از:
- روغن درخت چای
- روغن نعناع فلفلی
- روغن دانه گریپ فروت
*توجه داشته باشید برای پیشگیری از تحریک پوست حتما روغن گیاهی را در روغن حاملی رقیق کنید.
سایر نکات درباره بوی بد پشت گوش:
- اگر در پشت گوش خود بوی نامطبوعی را حس کردید ممکن است منشأ آن به دلایل مختلفی مربوط شود.
- ممکن است دلیل بو، ترشح بیش از حد عرق و سبوم از غدد بیش فعال باشد که این امر معمولاً با بهبود بهداشت و گردش هوا درمان می شود.
- در بعضی موارد، عفونت یا ضایعات پوستی می توانند مقصر باشند که در این صورت کرم های دارویی موضعی می توانند موثر باشند.
- اگر چندین روش درمانی مختلف را امتحان کرده اید و همچنان با بوی پشت گوش خود مشکل دارید به پزشک مراجعه کنید.