شرایط این روزها و مسئولیت‌های سنگین زن‌و‌شوهری باعث افزایش اضطراب زوج ها شده؛ با همسر استرسی باید چه کرد؟
«چند وقتی است که رفتارهای شوهرم عوض‌شده، تمرکز ندارد و خیلی تند با من و دیگران رفتار می‌کند»، «خانمم آرام و قرار ندارد و مدام نگران است که شرایط زندگی‌مان بدتر شود» و… . یکی از مسائلی که زندگی‌های مشترک امروزی را هدف هجوم خود قرار داده، استرس است. شرایط اقتصادی و مسئولیت‌های زن و شوهر در زندگی‌مشترک موجب برانگیختن بعضی از نگرانی‌ها‌ می‌شود و همه اعضای خانواده را درگیر می‌کند. البته بسیاری از مردم اضطراب را تجربه‌ می‌کنند؛ در واقع تا زمانی که علایم استرس طولانی‌تر و شدت آن از حالت عادی برای فرد بیشتر نشود، به اختلال منجر نمی‌شود. در این مطلب، توصیه‌هایی به زن یا شوهرهای استرسی خواهیم داشت  و از مهارت زندگی با آن‌ها خواهیم گفت.

 شعله‌های استرس خانمان‌سوز است
اضطراب واکنشی بسیار عادی به نگرانی‌ها و شرایط استرس‌زای زندگی مانند تغییر مکان، شغل، بیماری‌ها، بحران‌های اجتماعی و مشکلات مالی‌ است. گاهی اضطراب و استرس به اصطلاح با زدن جرقه‌ای شعله‌ور‌ می‌شود که شعله‌های سوزنده آن‌ می‌تواند پایه های یک خانواده را متزلزل کند. استرس در فرد نه تنها موجب خشم، بی‌اعتمادی و همچنین برانگیختگی مداوم و بیقراری‌ می‌شود بلکه بر اثر آن به مرور زمان علایم فیزیکی همچون سردردهای مکرر، بی‌خوابی یا خواب آلودگی، دشواری در تمرکز، نگرانی‌های بی‌دلیل و…‌ بروز پیدا می‌کند. افراد در زمان‌هایی که دچار بحران استرس می‌شوند به دلیل پرخاشگری‌ها و بی‌اعتمادی‌ها، حمایت همسر، خانواده و… را از دست‌ می‌دهند و در مجموع عملکرد روزانه آن‌ها تحت تاثیر قرار‌ می‌گیرد.
 
  ۴ توصیه به همسرهای استرسی
اگر شما ازدواج کرده‌اید و یک همسر استرسی به حساب می‌آیید، چند راهکار برای جلوگیری از استرس‌هایی که به مرور موجب نقص در عملکرد روزانه ‌شما می‌شوند، عبارتند از:
۱- پذیرش محدودیت‌ها| همه افراد در زندگی‌شان با محدودیت‌ها و قوانین گوناگونی مواجه هستند. پذیرش محدودیت‌ها و قوانین موجب پایین آوردن سطح توقع از خود و همسر‌ می‌شود.
۲- داشتن هدف| داشتن هدف برای زندگی‌مشترک و به تبع آن برنامه و همچنین مدیریت آن اهداف، بخش بسیار مهمی از راه های کنترل اضطراب‌ است.
۳- نپذیرفتن مسئولیت‌ها بیش از توان| به تعویق انداختن مسئولیت و کار به دلیل کمبود زمان یا حجم زیاد مشغله‌ها موجب ایجاد استرس در فرد می‌شود. سعی کنید به میزان توان و زمان خود مسئولیت قبول کنید و کارها را به دقایق پایانی به تعویق نیندازید. مسئولیت‌ها‌ می‌توانند تاثیر مستقیمی بر کیفیت زندگی و به تبع آن کیفیت خلق‌و‌خوی‌تان بگذارند.
۴- برنامه‌ریزی برای تفریح با همسر| در طول روز زمانی را برای استراحت و در ایام هفته برنامه‌ای برای داشتن تفریحات دو نفره با همسرتان داشته باشید. همچنین شوخ طبعی را وارد زندگی‌مشترک خود کنید زیرا خندیدن می تواند بهترین راه جلوگیری از تنش باشد.
 
  ۳ توصیه برای رفتار با همسر استرسی
هیچ روش یکسانی برای همه وجود ندارد که وقتی شریک زندگی‌تان استرس دارد، چه کاری باید انجام دهید اما رعایت چند نکته می‌تواند کمک شایانی به کاهش استرس همسرتان کند.
۱- احساسات وی را تأیید کنید| وقتی استرس داریم، معمولا به دنبال درمان نیستیم بلکه نیاز به شنیده شدن احساسات‌مان داریم. بنابراین استرس‌های همسر خود را تأیید کنید و بدون دادن راه‌حل، به آن‌ها گوش دهید. اگرچه ارائه راه‌حل برای این نگرانی‌ها می‌تواند وسوسه انگیز باشد اما گاهی اوقات افراد فقط مکانی می‌خواهند تا استرس خود را تخلیه کنند.
۲- علایم استرس را بشناسید| تشخیص علایم استرس در همسر می‌تواند برای شما مهم باشد. بیشتر اوقات این وضعیت با ایجاد یک تغییر در عادات نشان داده می‌شود: تغییر در عادات غذا خوردن یا خوابیدن، سردردهای مکرر یا معده درد، ناتوانی در تمرکز یا انجام وظایف برخی از آن‌ علایم خطر هستند. اگر این علایم را در همسرتان دیدید، توجه داشته باشید که علت آن‌ها می‌تواند استرس باشد.
۳- به فکر درمان باشید| اگر سطح استرس همسرتان تاثیر شدیدی بر زندگی و عملکرد او دارد یا باعث اضطراب یا افسردگی وی شده، وقت آن رسیده است که به دنبال درمان باشید.
نکته مهم| اگر استرس همسرتان باعث ایجاد استرس در شما می شود، مهم است که مراقبت از خود را هم در اولویت قرار دهید.
نویسنده : زینب‌سادات ابن‌الرضا | کارشناس‌ارشد روان‌شناسی