هر کودکی با استعداد ذاتی متولد می شود که به مرور زمان تقویت می شود؛ در این میان نقش والدین و معلمان پیش دبستانی در بهره برداری از این استعدادهای خفته کودکان در سنین پایین بسیار پررنگ و حائز اهمیت است.
وقتی «توماس ادیسون» یک پسر بچه بود، معلمانش به او می گفتند که آنقدر احمق است که نمی تواند چیزی یاد بگیرد. «آیزاک نیوتن» در مدرسه ضعیف بود. «آلبرت انیشتین» چهارساله بود که حرف زد و هفت ساله بود که توانست بخواند. سردبیر یک روزنامه، «والت دیزنی» (کاریکاتوریست، پویانما، تهیهکننده، کارگردان، فیلمنامهنویس، کارآفرین، صداپیشه آمریکایی و یکی از چهرههای سرشناس صنعت انیمیشن آمریکا و سراسر جهان) را به دلیل نداشتن ایده خوب اخراج کرد.
معلم موسیقی «انریکو کاروسو» (یکی از مشهورترین خوانندگان تنور تاریخ) به او گفت: تو نمی توانی آواز بخوانی، اصلا صدایی نداری. با این حال، «توماس ادیسون» به عنوان مخترع لامپ، گرامافون و فیلم متحرک شناخته شد. «سر آیزاک نیوتن» برای توضیح چگونگی کار گرانش شناخته شد. «آلبرت انیشتین» به دلیل نظریه نسبیت مشهور بود و امروزه به عنوان پدر فیزیک مدرن شناخته می شود.
«والت دیزنی» خالق شخصیت کارتونی میکی ماوس و بنیانگذار پارک های موضوعی دیزنی لند و والت دیزنی ورلد بود. انریکو کاروسو به عنوان بزرگترین تنوری که تا به حال زندگی کرده و بزرگترین هنرمند ضبط اوایل قرن بیستم در نظر گرفته می شود.
آنها چگونه تا این حد موفق شدند؟
پاسخ ساده است: آنها از کودکی با استعداد بودند.
چگونه کودکان با استعداد را شناسایی کنیم؟
به گفته انجمن ملی کودکان با استعداد: افراد با استعداد کسانی هستند که در یک یا چند حوزه، استعداد یا شایستگی برجسته ای از خود نشان می دهند. این استعداد می تواند در یک حوزه ساختار یافته با سیستم نمادی خاص خود (مانند ریاضیات، موسیقی، زبان) و یا مجموعهای از مهارتهای حسی-حرکتی (مانند نقاشی، رقص، ورزش) باشد.
در اکثر کشورها، تعریف غالب از استعداد، بهره هوشی ۱۳۰ یا بالاتر است. کودکان تیزهوش در مقایسه با همسالان خود، ممکن است حافظه برتر، مهارت در خلق طرح های اصلی، یا توانایی تمرکز شدید برای دوره های زمانی طولانی از خود نشان دهند.
اگرچه معلمان و سایر متخصصان آموزشی در تشخیص این استعدادها نقش موثری دارند، اما کارشناسان می گویند که والدین نقش مهمی در تشخیص اولیه استعداد در فرزندان خود دارند. به طور طبیعی، والدین می دانند که آیا فرزندشان باهوش و یا با استعداد است. در اینجا مجموعه ای از رفتارها و ویژگی هایی وجود دارد که ممکن است نشان دهد فرزند شما دارای استعداد یا استعدادهای ویژه است:
– به شدت کنجکاو
– حافظه عالی
– بازه توجه طولانی
– تفکر روان و انعطاف پذیر
– مهارت استدلال عالی
– مهارت حل مسئله عالی
– سریع و با تمرین و تکرار کمتر یاد بگیرید
– تخیل غیرمعمول و/یا واضح
– با والدین، معلمان و سایر بزرگسالان به خوبی ارتباط برقرار کنید
– حس شوخ طبعی عالی
– کمال گرا
– معمولا با انگیزه درونی
– شکاک، انتقادی و ارزیاب
– از یادگیری چیزهای جدید لذت ببرید
– از فعالیت فکری لذت ببرید
– دایره لغات گسترده
– ممکن است زود بخواند
– سوالا زیادی می پرسد
-مطالب زیاد می خواند
چگونه کودک با استعداد خود را تشویق کنیم؟
به گفته «جوآن اسموتنی»، مدیر مرکز استعدادهای درخشان در دانشگاه «ملی لوئیس» در ایلینوی و نویسنده کتاب Stand Up for Your Gifted Child، والدین می توانند کارهای زیادی انجام دهند. گاهی اوقات ما تنها از نظر آکادمیک بسیار متمرکز هستیم و نقش خلاقیت، تخیل و سرگرمی را نادیده می گیریم. نبوغ را نمی توان آموزش داد، اما می توان آن را تشویق کرد. کلید تربیت کودکان با استعداد، احترام به منحصر به فرد بودن، نظرات، ایده ها و رویاهای آنهاست. در خانه، کودکان باید بدانند که منحصربهفرد بودن آنها گرامی داشته میشود و از آنها فقط به دلیل اینکه خودشان هستند، قدردانی میشود.
نکات عملی برای شکوفا کردن کودکان با استعداد
برای فرزندتان با صدای بلند بخوانید
مهم است که والدین اغلب برای کودک تیزهوش خود بخوانند، حتی اگر کودک از قبل توانایی خواندن داشته باشد.
به فرزندتان کمک کنید علایق شخصی خود را کشف کند
تحریک علایق و حمایت برای رشد استعدادها حیاتی است. والدین باید فرزندان خود را در معرض علایق خود قرار دهند و آنها را تشویق کنند تا در مورد موضوعات مختلف مانند هنر، طبیعت، موسیقی و ورزش، علاوه بر دروس سنتی آکادمیک مانند ریاضیات، خواندن و علوم بیاموزند.
صحبت با فرزندتان را جدی بگیرید
. کودکان تیزهوش اغلب بسیار کلامی و کنجکاو هستند. اگر والدین سؤالات آنها را رد کنند، می توانند به راحتی ناامید شوند. وقت گذاشتن برای دادن پاسخ های کامل و کامل به فرزندتان نشان می دهد که به پرسش های فکری او احترام می گذارید.
او را در برنامه هایی که مخصوص کودکان با استعداد طراحی شده اند ثبت نام کنید
ثبت نام در برنامه هایی که مخصوص کودکان با استعداد طراحی شده اند، به ویژه در شناسایی کودکان تیزهوش و تشویق رشد استعدادهای آنها موثر است.
از موزه های کودکان و علوم دیدن کنید
این موزه ها تجربیات آموزشی عملی جالبی را ارائه می دهند. در این موزه ها موادی برای بازی خلاق به کودکان ارائه می شود، به آنها شانه های خالی تخم مرغ، جعبه های مقوایی، مربع های نمدی، رول های دستمال کاغذی و غیره داده می شود. کودکان با استعداد اغلب بسیار مبتکر هستند.
داستان سرایی را تشویق کنید
کودکان با استعداد می توانند بی نهایت تخیلی باشند. خروجی های خلاقانه شگفت انگیز برای آنها شامل ساختن داستان، اجرای نمایشنامه یا کارگردانی ویدیوهای خانگی است.
برنامه ریزی بیش از حد ممنوع
برنامه ریزی بیش از حد چالش برانگیز نیست، بلکه خسته کننده است. اطمینان حاصل کنید که کودک شما زمانی برای استراحت، مطالعه برای سرگرمی و تخیل دارد.