خراسان/ مشاور رئیس‌ کمیسیون‌اجتماعی مجلس گفته که بعد از شیوع کووید ۱۹، علایم افسردگی رشد چشمگیری داشته آیا راهی برای رهایی از آن هست؟
 با توجه به شیوع چندین‌باره ویروس کرونا در کشور و پیک‌های مختلف آن، توصیه به ماندن در منزل تا حدممکن، شنیدن خبرهای ناراحت کننده در این باره و … تجربه اضطراب و نگرانی و حتی افسردگی   به یکی از روزمره‌ترین مشکلات روانی تبدیل شده است. سعید پیرزاده، مشاور رئیس‌ کمیسیون‌اجتماعی مجلس در توئیتی نوشته: «در دوران کرونا، افسردگی ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده و از این‌رو با افزایش مصرف داروهای ضد افسردگی روبه‌رو بوده‌ایم.» با وجود این می‌توان با توجه به توصیه‌های روان شناسی از بروز افسردگی حتی در این روزگار کرونایی پیشگیری کرد.
   نه نسخه واحدی دارد و نه آسان است
به طور حتم نمی‌توان برای همه افراد نُسخه واحدی به منظور پیشگیری از اضطراب و افسردگی و درمان آن تجویز کرد چراکه باید شرایط شخصی و خانوادگی هر فرد را برای ارائه برنامه مناسب در نظر گرفت. همچنین برای رهایی از افسردگی به خصوص در شرایط کرونایی هیچ راه‌حل آسانی وجود ندارد و یافتن انرژی و انگیزه برای مدیریت این اختلال‌، دشوار خواهد بود. درست است که این‌روزها دردناک و نگران‌کننده است و هم اکنون معدود افرادی بهانه‌های زیادی برای شاد ریستن دارند اما در عین حال، افسردگی می‌تواند باعث شود که اوضاع بسیار بدتر از آن چه که واقعاً هست، به نظر برسد.
  خود ارزیابی را جدی بگیرید
حضور ما در محیط‌های اجتماعی در این روزها، بسیار کمرنگ شده و این وضعیت، برای سلامت روان ما مضر است اما می‌توانیم ترس‌های خود را مدیریت و از این فرصت برای بازگشت به دنیای درونی خود و ارزیابی خودمان استفاده کنیم. این اولین توصیه من برای مبتلا نشدن به افسردگی در این روزگار است. ما می‌توانیم از تنهایی‌ برای مرور اولویت‌هایمان در زندگی استفاده کنیم. به عبارت دیگر، می‌توانیم از خودمان بپرسیم «آن چه تاکنون انجام داده‌ام، چقدر به پیشرفتم کمک کرده؟ خواسته‌های من از زندگی چیست؟ و …».
  منابع ساده شادی را کشف کنید
این روزها شما باید خود را به سمت انجام کارهایی ترغیب کنید که باعث شاد شدن روحیه شما می‌شود. سعی کنید برنامه غذایی عالی برای خود بچینید، در این دوران باید به تغذیه خود بسیار اهمیت بدهید تا سیستم ایمنی بدن کاملا قوی باشد. سعی کنید  با تماشای فیلم  در تلویزیون و فیلم‌های خنده‌دار درشبکه‌های اجتماعی، دلیلی برای خندیدن پیدا کنید. همچنین با فامیل و دوستان خود که مدت‌هاست با آن‌ها ارتباط برقرار نکرده‌اید، از طریق تلفن و دیگر شبکه‌های اجتماعی صحبت کنید.
  بدون داشتن هدف، افسرده خواهید شد
کرونا باعث شده تا سبک زندگی همه ما، دستخوش تغییرات زیادی شود اما نباید از خودمان غافل شویم. خوابیدن بیش از حد یا خیلی کم، حذف بعضی وعده‌های غذایی به دلیل بی‌اشتهایی، ورزش نکردن و بی‌توجهی به نظافت شخصی شما را به افسردگی می‌کشاند. از سوی دیگر ایجاد و حفظ روال روزمره به زندگی شما ساختار می‌دهد حتی اگر تنها باشید. بنابراین برنامه‌ریزی در این روزها، اهمیت ویژه‌تری دارد. تمرکز روی یک پروژه یا یک هدف حتی کوچک، می‌تواند افکار و نگرانی‌های منفی را از بین ببرد و حس معنا را به روزهایتان بیفزاید و تاثیر بسزایی بر روحیه شما و خوب‌‌شدن حال‌تان خواهد داشت.
  نعمت‌هایتان را فراموش نکنید
وقتی افسرده هستید، به ویژه در این زمان وحشتناک کرونایی، به نظر می‌رسد همه چیز در زندگی تاریک و ناامید کننده شده است. اما حتی در تاریک‌ترین شرایط، معمولاً می‌توانید موردی را پیدا کنید که باید از آن‌ سپاس گزار باشید. هر روز فهرستی برای شکرگزاری و سپاس از خدا و خالق بی‌همتا بابت نعمت‌هایی که دارید، آماده کنید و آن‌ها را جلوی چشم‌تان بگذارید.
  افکار خود را منحرف کنید
وقتی که شما افسرده و نگران هستید و از روابط اجتماعی خود جدا شده‌اید، به نظر می‌رسد افکار منفی در سرتان به مرور بیشتر و بیشتر می‌شود و پایان نمی‌یابد. شما می‌توانید این چرخه را با تمرکز روی چیزی که معنا و هدف به زندگی شما می‌بخشد، بشکنید. شاید مهارتی باشد که شما دوست داشته باشید، یاد بگیرید مانند یک زبان جدید یا آشپزی یا پرورش سبزیجات در خانه و … . همچنین شما می‌خواهید آگاه باشید اما غلبه بر اخبار هیجان‌انگیز با پوشش غیرقابل اعتماد رسانه‌های اجتماعی، تنها باعث ایجاد حس منفی و ترس در شما خواهد شد و روحیه شما را تضعیف خواهد کرد. تعداد دفعاتی را که اخبار یا رسانه‌های اجتماعی را چک می‌کنید، کم کنید و خود را فقط به منابع معتبر محدود کنید.
  از مشاوره آنلاین کمک بگیرید
همان طور که گفته شد، ماندن در قرنطینه‌خانگی و به طور کلی مسائل کرونایی این روزها احتمال بروز غمگینی، بی‌حوصلگی و بدتر شدن وضعیت روحی و روانی افرادی را که پیشتر افسردگی داشتند افزایش می‌دهد بنابراین باید برای گرفتار نشدن در این وضعیت، مراقب بود. توصیه می‌شود که هر از چندگاهی درباره حس‌ها و نگرانی‌های خود با دوستان و خانواده با استفاده از تماس تلفنی و تصویری صحبت کنید تا به آرامش برسید. چنان چه برای چند روز متوالی حال‌تان خوب نبود و حس افسردگی و نگرانی‌های شما کاهش نداشت، آن را جدی بگیرید و با روان شناس مشورت کنید. هم اکنون بسیاری از خدمات درمانی به صورت آنلاین و تلفنی ارائه می‌شود.

نویسنده : فهیمه میرزایی | کارشناس‌ارشد روان‌شناسی