دختری ۹ ساله دارم که به‌ شدت لجباز شده است. هر چیزی به او می‌گویم، دقیقا برعکسش را انجام می‌دهد. این رفتارها با توجه به سنش، طبیعی است؟ من و پدرش باید چه عکس‌العمل مناسبی در برابر لجبازی‌های دخترم داشته باشیم. در ضمن، یک پسر ۴ ساله هم دارم.
 
والد گرامی، با توجه به سن دخترتان که در آستانه نوجوانی و بلوغ است باید بدانید که او در حال تبدیل شدن به یک فرد مستقل است. دخترتان، دوره‌ای پر از هیجان و استرس را تجربه می‌کند، به ‌دنبال جست‌وجوی محیط پیرامون است و اگر منع شود، شروع به لجبازی می‌کند. همچنین سعی می‌کند به طرق مختلف نشان دهد که من مستقل هستم مثلا با لجبازی و انجام کارها با سلیقه خود. با این مقدمه، نکاتی را در ادامه باید خطاب به شما مخاطب گرامی، عرض کنم.
 در برابر لجبازی‌ها، آرامش خود را حفظ کنید
یک ویژگی این دوره آن است که بچه‌ها معمولا به درست و غلط کارها فکر می‌کنند و تمایل به انجام کار درست دارند. فرزندتان در این سن، نیاز به توجه و تایید و تشویق والدین خود دارد. ممکن است از طریق مشاهده دیگران این رفتار را آموخته باشد و شما باید در برابر لجبازی ‌هایش، صبر و آرامش خود را حفظ کنید.
 انتظارات واقع‌ بینانه از دخترتان داشته باشید
همچنین لازم است بدانید که بخشی از لجبازی مربوط به اقتضای سن فرزندتان است و اگر جواب سربالا می‌دهد و با تندی برخورد می‌کند و کاری خلاف آن چه را که خواستید انجام می‌دهد، لطفا آشفته نشوید و با رفتاری مشابه رفتارش عمل نکنید و شیوه ارتباط درست را یاد بگیرید. سعی کنید به او و حرف‌هایش گوش دهید و به عقاید و دلایلش احترام بگذارید و او را مجبور به انجام کاری نکنید. درکش کنید و در هر سنی از فرزند خود انتظارات واقع‌ بینانه و متناسب با سن او را داشته باشید.
 بعضی ‌اوقات لجبازی را نادیده بگیرید
گفته‌اید که هر چیزی به او می‌گویم، دقیقا برعکسش را انجام می‌دهد. بعضی اوقات می‌توانید چنین رفتارهایش را نادیده بگیرید. فراموش نکنید اگر تنبیه کنید پیامش این است که او می‌تواند به این رفتار همچنان ادامه دهد و لجبازی کند ولی نادیده گرفتن باعث می‌شود که او به رفتارش فکر کند که کار اشتباهی کرده و اگر این کار را ادامه دهد دیگر کسی به حرفش گوش نخواهد داد.
 گفت‌و‌گوی همدلانه داشته باشید
در فرصت مناسب می‌توانید با او یک گفت‌وگوی همدلانه داشته باشید و کاملا به حرف‌ها و خواسته‌هایش فقط گوش دهید و او را توبیخ و تحقیر نکنید. در ادامه برای رفع مشکل، با هم به یک حل مسئله مناسب برسید و از همسرتان هم برای مدیریت این ماجرا، کمک بگیرید.

نویسنده : رمیسا ایزدپناه| ‌ کارشناس ‌ارشد روان شناسی