حامی هنر زندگی/ راه شاد زیستن چیست؟ شادی به کیفیتی از حالات روحی اطلاق می شود که پایدار باشد و روی عملکرد کلی فرد تاثیر مثبت بگذارد. افراد تعاریف متفاوتی از موفقیت و خوشبختی دارند و میزان خوشبختی را به روشی متفاوت اندازه می گیرند. ویژگی های اساسی یک زندگی شاد مانند داشتن زندگی هدفمند، مورد توافق جهانی است. یادگیری نحوه زندگی بهتر، مثبت اندیشی نسبت به جهان اطراف و تقویت احساسات مثبت، می تواند در داشتن یک زندگی شاد و معنادار کمک کند. تمرین کنید تا هر روز برای زندگی شادتر تلاش کنید. به مرور زمان به عادت تبدیل می شود و راحت تر شروع به کار می کنید.
معنای شادی و خوشبختی
شادی چیزی است که همه مستحق آن هستند و بسیاری هم آن را به عنوان یک ارزو می خواهند. اما همه به آن دسترسی ندارند. شادی اغلب به عنوان معنا و هدف زندگی و نقطه وجودی انسان تلقی می شود. با این حال، بسیاری از افراد به جای احساس خوشحالی، با غم و احساسات منفی مداوم مانند استرس و اضطراب روبرو هستند.
راه شاد زیستن
از جمله سوالات پرتکراری که ممکن است برای هر کسی پیش بیاید اما پاسخ مشخصی برایش نداشته باشد این است که چگونه می توانیم هر روز شادتر باشیم؟ چگونه می توانیم سرانجام زندگی ای را که ارزویش را داریم به دست آوریم؟ چگونه می توانیم از زندگی که به ما داده شده لذت ببریم؟ در اینجا چند راه ساده برای کشف اسرار خوشبختی و زندگی شادتر آورده شده است.
۱-آشنایی با انواع واگویه های منفی
گفتگوی منفی با خود یا همان خودخوری را کاهش دهید. همه در مقاطع مختلف به خودگویی منفی می پردازند. در حالی که واگویه ها در برخی از افراد ممکن است انگیزه بخش باشند، مطالعات نشان می دهد که بیشتر به بالا رفتن استرس، افزایش افسردگی و مهارت های مقابله ای ضعیف کمک می کند.
یادگیری نحوه تشخیص خودگویی منفی می تواند به شما کمک کند وقتی در مورد خودتان منفی بافی می کنید، جلوی پیشروی خود را بگیرید. این امر می تواند به شما کمک کند تا آگاهانه به شیوه مثبت تری از تفکر بپردازید. برخی از اشکال رایج خودگویی منفی را جهت اشنایی معرفی کرده ایم.
فیلترینگ: این خطای رفتاری شامل نادیده گرفتن یا “فیلتر کردن” همه جنبه های مثبت زندگی و در عوض تمرکز بر جنبه های منفی می باشد. مانند نادیده گرفتن همه کارهای مثبتی که در محل کار انجام داده اید و درعوض تمرکز بر مشکلی که نتوانسته اید با موفقیت حل کنید.
شخصی سازی: این مستلزم سرزنش خود برای هر اتفاقی است که می افتد. همچنین می تواند شامل هرگونه انتقاد از خود و موقعیت به عنوان شرایطی باشد که شما مسئول آن هستید. پس باید سرزنش شوید و روحیه خود انتقادگری را برای نابودی خود پرورش دهید.
یک مثال در این مورد می تواند شامل شنیدن این خبر باشد که دوستانتان نمی توانند به مهمانی بیایند. با شخصی سازی فرض بر این است که آنها برنامه های خود را عمدا برای جلوگیری از دیدار با شما لغو کرده اند. برای دریافت اطلاعات بیشتر درمورد خود انتقادگری کلیک کنید.
فاجعه سازی:این بدان معناست که به طور خودکار برای بدترین سناریوی ممکن آماده می شوید یا انتظار دارید که اتفاق بیفتد. به عنوان مثال می توان فرض کرد که بقیه روزتان تا اخر شب، به دلیل یک اشتباه جزئی در اوایل روز خراب خواهد شد.
قطبی کردن: این شامل تحلیل مسایل، افراد و موقعیت ها به عنوان قطب همیشه خوب یا قطب همیشه بد می شود. سیاه و سفید نگاه کردن به مسایل می تواند بخشی از این نگاه قطبی شده باشد.
۲- مثبت اندیشی دومین راه شاد زیستن
مثبت اندیشی به این معنا نیست که از چیزهای بد یا ناخوشایند در زندگی چشم پوشی کنید یا روی آنها سرپوش بگذارید. مثبت اندیشی یعنی شما به هر موقعیتی در زندگی، چه خوب و چه بد، با چشم انداز مثبت و ذهنیت مولد برخورد می کنید. به عبارت ساده تر مسایل بد وجود دارند اما من می توانم از پس رفع کردن آنها بربیایم. شما می توانید هر روز به شیوه های اندکی روی تفکر مثبت کار کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مثبت اندیشی کلیک کنید.
چند پیشنهاد برای شروع مثبت اندیشی افکار و احساسات خود را در طول روز ارزیابی کنید. به چه میزان منفی یا مثبت بوده اید.
در موقعیت های روزمره به دنبال طنز باشید و به خودتان اجازه دهید لبخند بزنید یا بخندید، حتی وقتی ناراحت هستید.
گذراندن وقت با افراد مثبت و دوری از افراد منفی تا حد امکان را مد نظر قرار دهید.
با خودتان ملایم و مهربان باشید.
یک قانون خوب برای خودتان این است که از فکر کردن درباره چیزهایی که معمولا در مورد دیگران نمی گویید اما به خود نسبت می دهید، اجتناب کنید.
سعی کنید جنبه های مثبت موقعیت های منفی را پیدا کنید.
آینده ای مثبت تر برای خود ترسیم کنید و تعیین کنید که برای عملی شدن این چشم انداز چه باید بکنید.
۳- تمرکز حواس را تمرین کنید
ذهن آگاهی شامل ایجاد آگاهی از اینکه کجا هستید، چه کار می کنید و چه چیزی در حال حاضر احساس می کنید می شود. تمرین ذهن آگاهی می تواند استرس را کاهش دهد. اضطراب و افسردگی را مدیریت کند و خلق و خوی شما را بهبود ببخشد. مدیتیشن کنید. فعالیتهایی که مدیتیشن را ترویج می کنند از جمله دعاهای صلح طلبانه و مسالمت آمیز طولانی مدت یوگا، تای چی یا تأملات معنوی، ناحیه ای از مغز شما به نام اینسولا را تغییر می دهد که در تجربه همدلی و درک دیگران و کمک به آنها نقش دارد. توسعه این ناحیه از مغز، به شما کمک می کند زندگی شادتری داشته باشید.
۴- رژیم غذایی سالم داشته باشید
آنچه می خورید می تواند تأثیر زیادی بر احساس شما داشته باشد. اجتناب از غذاهای بد کافی نیست. شما همچنین باید ویتامین ها و مواد مغذی را از همه گروه های اصلی غذایی دریافت کنید و از پرخوری یا کم خوری خودداری کنید. اکثر بزرگسالان روزانه به ۱.۵ تا ۲ فنجان میوه تازه یا ۱۰۰٪ آب میوه نیاز دارند. بزرگسالان باید روزانه بین ۲.۵ تا ۳ فنجان سبزیجات تازه بخورند. به جای غلات تصفیه شده، غلات کامل را انتخاب کنید. بسته به سن، جنس و سطح فعالیت روزانه، بزرگسالان باید شش تا هشت فنجان غلات کامل بخورند. هر روز انواع غذاهای پروتئینی بخورید. روزانه آب کافی بنوشید.
۵- مدیریت استرس و داشتن زندگی سالم
شما نمی توانید از شرایط استرس زا دوری کنید. اما می توانید راه هایی برای کم کردن استرس پیدا کنید. از تکنیک های آرام سازی مانند مدیتیشن، تجسم، تای چی، یوگا و تنفس عمیق استفاده کنید. تنفس عمیق را با تنفس و خارج از دیافراگم خود (در زیر قفسه سینه) تمرین کنید. به جای این که از قفسه سینه نفس عمیق بکشید، سعی کنید الگوی تنفس عمیق را ایجاد کنید. از تجسم برای آرام کردن ذهن خود و ایجاد روحیه بهتر استفاده کنید. تنفس عمیق را با تجسم چیزی آرامش بخش، مانند یک مکان یا موقعیت آرامش بخش، ترکیب کنید.
به بدن خود اهمیت دهید: میزان مراقبت از بدن در سالهای اولیه و میانی می تواند تأثیر زیادی بر سلامت شما در مراحل بعدی زندگی داشته باشد.
به طور منظم تمرینات ورزشی انجام بدهید: کارشناسان توصیه می کنند حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت هوازی متوسط یا حداقل ۷۵ دقیقه در هفته فعالیت هوازی شدید داشته باشید. سعی کنید تمرینات قدرتی (مانند بلند کردن وزنه یا استفاده از مقاومت در برابر وزن) را حداقل دو بار در هفته برای یک تمرین خوب انجام دهید.
از سیگار کشیدن خودداری کنید: اگر در حال حاضر سیگاری هستید آن را ترک کنید. شما می توانید از محصولات ترک سیگار مانند آدامس نیکوتین استفاده کنید. ممکن است برای شما مفید باشد که در یک گروه پشتیبانی ترک دخانیات شرکت کنید. از دوستان و خانواده خود کمک بگیرید.
۶-یافتن هدف در زندگی، راه شاد زیستن
تعیین کنید که برای چه چیزی بیشتر ارزش قائل هستید. بیشتر افراد دارایی های با ارزشی دارند که در زندگیشان مهم است. اما در نهایت اصل این است که شما به چه چیزی بیشتر از همه اهمیت می دهید؟ به چیزهای فیزیکی و ملموس فکر نکنید. در عوض بر آنچه که به زندگی شما معنی و معنا می بخشد تمرکز کنید. برخی از عناصر ارزشمند زندگی معنادار عبارتند از:
باورها و ارزش ها
دوستی و ارتباط صمیمی با خانواده.
رحم و شفقت، دلسوزی
سخاوت و خدمات به دیگران
۷- چالش ها راهی برای افزایش نشاط زندگی
از چالش های زندگی استقبال کنید. به نظر می رسد اجتناب از چالش های زندگی آسان تر از رویارویی مستقیم با آنها باشد. اما اجتناب از روبرویی با مشکلات، تنها منجر به بروز مشکلات جدید در مسیر زندگی می شود که منجر به احساس عدم کنترل احساسات در شما خواهد شد. بهترین راه برای مقابله با چالش ها و مبارزه در زندگی این است که آن ها را بپذیرید. از برخورد با مشکلات خود اجتناب نکنید. به محض بروز، رسیدگی کنید و توجه کنید که یک مشکل معین به توجه شما نیاز دارد.
یکی از بهترین راه ها برای احساس رضایت از شرایط زندگی، فارغ از اینکه چقدر چالش برانگیز باشد، این است که شرایط خود را همانطور که هست بپذیرید. اگرچه ممکن است آرزو کنید ایکاش همه چیز آسان تر می بود، مانند داشتن پول بیشتر، شغل مطمئن تر یا حتی سلامتی بیشتر، اما تمرکز بر آنچه ندارید، زندگی در زمان حال را سخت تر می کند و نارضایتی از زندگی را افزاش می دهد. به خاطر داشته باشید که بدون روزهای سخت، قدر آن روزهای خوب را نخواهید دانست.
۹-رشد شخصی و خودآگاهی
رشد شخصی می تواند به شما حس فوق العاده ای از معنا و هدف بدهد. یکی از بهترین و کامل ترین راه ها برای دستیابی به این هدف، یافتن شغلی است که شما را برای رشد و پیشرفت به عنوان یک شخص به چالش بکشد. علایق خود را پیدا کنید. می توانید این کار را با ارزیابی ارزش های خود آغاز کنید. آیا برای شفقت و سخاوت ارزش قائل هستید؟ در این صورت شاید شغلی که به دیگران کمک می کند برای شما مناسب باشد.
اینکه صرفا که در حال انجام کاری هستید، بدان معنا نیست که از آن رضایت واقعی را کسب می کنید. سعی کنید راه هایی را برای دنبال کردن اشتیاق خود از طریق کار داوطلبانه پیدا کنید. ببینید آیا راهی وجود دارد که بتوانید به طور حرفه ای به انجام آن کار بپردازید. داشتن یک شغل موفق، به احتمال زیاد احساس هدفمندی و رضایت بیشتری نسبت به داشتن پول زیاد، ایجاد می کند. البته مهم است که امنیت مالی داشته باشید اما زندگی با احساسی از هدفمندی از ثروت اندوزی، لذت بخش تر است.
بیاموزید که چگونه افکار، سخنان و اعمال خود را کنترل کرده و مسئولیت آن را بر عهده بگیرید. راه هایی برای افزایش دلسوزی خود نسبت به دیگران پیدا کنید. برای کمک به نیازمندان صرف نظر از شرایط آنها، تلاش کنید. سعی کنید امید و نگرش مثبت خود را حفظ کنید، حتی در شرایط استرس زا یا غم انگیز.
۱۰-با طبیعت ارتباط بگیرید
دنیای طبیعی می تواند فوق العاده آرامش بخش باشد و بسیاری از مردم متوجه می شوند که بودن در طبیعت به آنها احساس شادی معنوی می دهد. سعی کنید در جنگل قدم بزنید و هر زمان که در خارج از منزل هستید چشم انداز را در نظر بگیرید. همچنین می توانید با کاشتن درخت یا پرورش گیاهان گلدار در خانه یا حیاط خود، طبیعت را برای خود به ارمغان بیاورید.
۱۱- احساس تعلق و مهربانی با دیگران
احساس تعلق به بخشی از جامعه، جزء مهمی از سلامت روان است. می تواند به شما در ایجاد هدف و معنا در زندگی کمک کند. حتی افراد درون گرا نیز اغلب متوجه می شوند که عضویت در برخی از اجتماعات بزرگتر، رضایت بخش است. گروه هایی را پیدا کنید که اهداف و دلایل مشترک با شما داشته باشند. سعی کنید با افراد همفکر خود داوطلب انجام کارهایی شوید که به نوعی از آنها لذت می برید.
نسبت به دیگران مهربان و دلسوز باشید. زندگی دلسوزانه به شما کمک می کند تا دوست بهتر، فردی دلسوزتر و در کل فردی شادتر باشید. در حقیقت، مطالعات نشان می دهد که تمرین دلسوزی و محبت واقعی نسبت به دیگران می تواند بینش بیشتری در مورد نحوه و چگونگی زندگی و تفکر دیگران به ما بدهد.
۱۲- شکرگذاری
شکرگزاری را تمرین کنید. همه چیزهای بی شماری برای قدردانی در زندگی دارند اما در هرج و مرج زندگی روزمره، به راحتی می توان سپاسگزار بودن را فراموش کرد. افزایش قدردانی در هر موقعیت و شرایط زندگی می تواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید و به شما در یافتن اهداف بیشتر کمک کند. یک دفترچه در مورد چیزهایی که به خاطر آنها سپاسگزار هستید، تهیه کنید. در مورد چیزهای بزرگ و البته چیزهای کوچک نیز بنویسید.
اغلب این چیزهای کوچک هستند که می توانند تأثیر فوق العاده ای بر زندگی روزمره شما داشته باشند. خبرهای خوب و مناسبت های شاد زندگی را با دیگران به اشتراک بگذارید. مطالعات نشان داده است که به اشتراک گذاشتن خبرهای خوب با کسی که به او اهمیت می دهید می تواند شادی شما را افزایش دهد و به دوست صمیمی شما این امکان را می دهد که در لحظه شادی شما شریک و در نهایت با شما ارتباط بیشتری برقرار کند.
۱۳- شناسایی و استفاده از انتقادهای سازنده
شنیدن نظر دیگران در مورد عملکردتان دشوار است اما یادگیری نحوه تشخیص و استفاده از بازخوردهای سازنده ای که دریافت می کنید می تواند به شما در توسعه مهارت ها و تلاش برای زندگی شادتر کمک کند. به خاطر داشته باشید که انتقاد می تواند سازنده یا غیر سازنده باشد. اگر بازخوردی دریافت می کنید که شما را ناراحت می کند، سعی کنید قبل از انجام کاری یا گفتن چیزی در مورد آن کمی سکوت کنید. قدم بزنید با یک دوست تماس بگیرید یا کار دیگری انجام دهید تا حواس شما را پرت کند. منتظر بمانید تا احساس منفی تان فروکش کند. به راههایی فکر کنید که می توانید از بازخورد برای بهبود خود استفاده کنید.
۱۴- بخشش خود و دیگران مهم ترین راه شاد زیستن
بخشش یکی از سخت ترین کارهایی است که می توان به کسی پیشنهاد داد. وقتی کار ناراحت کننده ای انجام داده اید بخشیدن خودتان بسیار مشکل تر است. خود را بر اساس معیارهای ناعادلانه ای که اغلب آدم ها به آن پایبند نیستند قضاوت نکنید. خود را به عنوان فردی که تمام تلاش خود را می کند بپذیرید و سعی کنید از اشتباهات خود درس بگیرید. اما نگه داشتن عصبانیت و کینه، حتی حس گناه می تواند برای سلامت روان و روابط شما در زندگیبسیار مضر باشد.
همه اشتباه می کنند و اغلب از این اشتباهات درس می گیرند. این باعث می شود فرد قوی تر و دلسوزتر شود. بخشیدن دیگران به این معنا نیست که شما لزوماً باید اشتباهات دیگران را فراموش کنید. بلکه به این معناست که بدانید اشخاص از جمله خود شما، مرتکب اشتباه می شوید. امیدوار باشید چیزی از آن اشتباه آموخته شود و سپس عصبانیت و کینه را کنار بگذارید.
سخن آخر درباب راه شاد زیستن
اینکه غالب افراد نمی توانند به شادی برسند و راه شاد زیستن را بلد نیستند، بدان معنا نیست که شما هم نمی توانید آن را به دست آورید. فقط با توجه به آموخته ها، مسیر زندگی خود را دنبال کنید و این عادات ذکر شده در بالا را الگو قرار دهید. این واقعیت را که همه انسان ها به نوعی در میدان مبارزه ی زندگی، چالش های مشابهی دارند، به رسمیت بشناسید. هیچ زندگی بدون مشکل نیست. اما با پشتکار و آگاهی است که زندگی شاد و معنا دار می شود.
به خاطر داشته باشید فقط به این دلیل که شما در حال گذراندن دوران سختی هستید مانند بیکاری یا از دست دادن عزیزی یا حتی از بیماریهای جسمی رنج می برید بدان معنا نیست که زندگی شما بی معنی است. روش های ارایه شده به هیچ وجه یک لیست جامع نیست اما مطمئنا هر فردی راه مخصوص خودش را برای یافتن شادی دارد. اگر پیدایش کردید ناامید نشوید و ادامه بدهید. در راستای این موضوع می توانید از مشاوران و روانشناسان در این مورد کمک بگیرید.