انگیزه قوی برای مراقبت و پرورش نوزاد و احساس مادری تنها یک واکنش غریزی نیست؛ تحقیقات نشان میدهند که مادر شدن موجب رشد مغز در زنان میشود.
به گزارش ایمنا بر اساس مطالعهای که توسط انجمن روانشناسی آمریکا منتشر شده است، همزمان با مادر شدن حجم مغزدر بخشهایی که به انگیزه و رفتار مرتبط است، افزایش مییابد. همچنین مشخص شد در مادرانی که احساسات بسیار زیادی نسبت به نوزاد خود دارند، بیشترین رشد مغزی در بخشهای کلیدی قسمت میانی مغز اتفاق میافتد.
محققان معتقدند که تغییرات هورمونی پس از زایمان از جمله افزایش استروژن، اکسیتوسین و پرولاکتین موجب تغییرات مغزی و سازگاری مادر برای نگهداری از نوزاد میشود. به عقیده آنان انگیزه قوی برای مراقبت و پرورش نوزاد و احساس مادری یک واکنش غریزی نیست و تا حد زیادی ناشی از ساختار مغز میباشد.
برای انجام این مطالعه، مغز ۱۹ زن که به تازگی زایمان کرده بودند، مورد بررسی دقیق قرار گرفت (۱۰ نوزاد پسر و ۹ نوزاد دختر). از مغز این زنان ۲ تا ۴ هفته پیش از زایمان و ۳ تا ۴ ماه پس از آن تصویربرداری شد.
ارزیابی این تصاویر مغزی نشان داد حجم بخش خاکستری مغز به میزان قابل ملاحظهای در بخشهای مختلف مغز افزایش مییابد. بخشهای تغییر یافته در مادران شامل قسمتهای مربوط به انگیزه، کنترل عواطف، حمایت، استدلال و قضاوت است. این رشد مغزی نتیجه رشد سلولهای عصبی، افزایش و پیچیده شدن ارتباطات بین این سلولها و گسترش شبکه عصبی میباشد.
نکته جالب در این بررسی این بود که رشد بخش خاکستری مغز بزرگسالان آن هم در مدت چند ماه پدیده نادری است که بر اساس تحقیقات، مورد مشابهی ندارد.
این مطالعه این فرضیه را برای محققان ایجاد کرده است که احتمالا افسردگی پس از زایمان به دلیل عدم رشد بخش های ذکر شده در مغز میباشد.