اگر از علاقه مندان به گل ها و گیاهان در خانه و آپارتمان هستید و دوست دارید از آن ها نگهداری کنید بهتر است از شرایط نگهداری از گل و گیاه در فصل تابستان اطلاع کافی داشته باشید.
راهنمای نگهداری گل و گیاه در تابستان
پرورش گل و گیاه یکی از تفریحات بسیار زیبایی است که طرفداران زیادی در دنیا دارد. افراد بسیاری در خانه، آپارتمان و یا محل کار خود اقدام به نگهداری و پرورش گل و گیاه می کنند اما ممکن است روش درست این کار را ندانند. آیا شما هم دوست دارید که با چند گلدان ساده و یا باغچه ای کوچک، فضای دلنشینی در اطراف خود ایجاد کنید؟
گل و گیاهان در هر فصل سال به مراقبت و نگهداری مخصوص آن زمان احتیاج دارند و این موضوع ارتباطی به منطقه جغرافیایی آنها ندارد. با فرا رسیدن فصل تابستان و گرمتر شدن هوا باید مراقبت از گیاهان را نیز مورد توجه قرار دهیم تا شادابی و سلامت آنها حفظ شود، زیرا این فصل بهترین زمان برای رشد گیاهان است. در این بخش به معرفی روشهایی برای نگهداری از گیاهان در فصل تابستان خواهیم پرداخت.
راه های مناسب برای نگهداری از گیاهان در تابستان
میزان نور آفتاب باید مناسب باشد
گیاهان برای فرآیند رشد به نور احتیاج دارند. اما گیاهان آپارتمانی همانطور که از نام آنها مشخص است به نور مستقیم نیازی ندارند. نور زیاد موجب پژمردگی گیاه در ساعات گرم روز می شود. بنابراین در اواسط روز گیاه را به مکانی دورتر منتقل کنید و یا پرده ها را بکشید تا نور به طور مستقیم به گیاهان نتابد. نور خرشید بهتر است از پرده توری عبور کرده و به گیاه تابیده شود.
آبیاری مناسب اهمیت دارد
بهترین زمان برای آبیاری گیاهان هنگام صبح یا در شب است. اما کارشناسان ترجیح می دهند که آبیاری در همان زمان غروب آفتاب انجام شود. زیرا هنگام تاریکی هوا، آب به راحتی به داخل زمین نفوذ کرده و به ریشه گیاه می رسد. هنگام آفتاب درصد بسیاری از آب توسط نور خورشید تبخیر شده و تنها بخش کمتر توسط گیاه جذب می شود. در روزهای گرم سال بهتر است دوبار در روز گیاه را آبیاری کنید. بنابراین در این صورت می توان یکبار در صبح و بار دوم به هنگام غروب گیاه را آبیاری کنید.
درجه حرارت باید تنظیم شود
همانطور که گرما انسان را اذیت می کند گیاهان نیز توانایی تحمل گرما را ندارند و با حرارت زیاد دچار مشکل می شوند. به نظر کارشناسان گیاهان به دمایی حداقل ۵ درجه سانتی گراد و حداکثر ۴۵ درجه سانتی گراد نیاز دارند. اما دمای ۱۰ تا ۴۰ درجه، دمای بسیار مناسبی برای گیاهان آپارتمانی است. شاید برخی از گیاهان دمایی خارج از این محدوده را تحمل کنند اما پس از مدتی کوتاه افسرده و کسل می شود. بنابراین درجه حرارت و رطوبت مناسب موجب شادابی و طراوت گیاهان می شود.
رطوبت گیاه را حفظ کنید
برخی از گیاهان به رطوبت زیاد علاقه دارندو باید در تابستان رطوبت کافی را دریافت نمایند. برای حفظ رطوبت گیاهانی مانند بسیاری از گیاهان هوازی و گیاهان بومی مناطق گرمسیری همچون فیتونیا، کالاتیا و اغلب سرخس ها می توانید یک بشقاب کم عمق را با سنگریزه پر کنید، سپس آب کافی در بشقاب ریخته و گلدان را روی سنگریزه ها قرار دهید. وجود سنگریزه ها از تماس مستقیم کف گلدان با آب جلوگیری می کند و به شادابی گیاه در روزهای گرم سال کمک می کند.
گیاهان به غذای مخصوص نیاز دارند
غذای مخصوص گیاهان، کود مناسب است. فصل بهار و تابستان بهترین زمان برای کوددهی گیاهان می باشد، زیرا در این زمان گیاه رشد می کند و به تغذیه مناسبی نیاز دارد. البته باید توجه داشت که در هر زمان و فصلی که شرایط گیاه بد بود باید گیاه را با کود مناسب تغذیه کنید، در غیر این شرایط، کوددهی فقط در بهار و تابستان انجام می شود که میزان آبیاری گیاه بیشتر است. همچنین اگر به تازگی گلدان گیاه را تعویض کرده اید تا چند ماه نیازی به کوددهی ندارید. با اینکه استفاده از کود های شیمیایی برای گیاه به خصوص در فصل رشد بسیار مفید است، در روزهای اوج گرما، به گیاه کود ندهید، زمانی که دمای هوا کاهش یافت و کمی هوا خنک تر شد کوددهی گیاه را انجام دهید.
گیاهان به چقدر کود نیاز دارند؟
برخی از افراد کوددهی را فقط در زمان تعویض گلدان انجام می دهند و یا اگر باغچه دارند تنها در ابتدای فصل بهار، گیاهان خود را کود می دهند که کار اشتباهی است. در فصل تابستان و زمان رشد گیاهان، اغلب آنها در هر ۲ تا ۴ هفته به تغذیه نیاز دارند. تغذیه کم در فواصل کمتر بهتر از تغذیه زیاد در فواصل زمانی نامنظم است. برخی از انواع کودها، به کندی جذب می شوند که فقط برای گیاهان بیرون از منزل مناسب هستند. میزان کوددهی به حجم و سن گیاه بستگی دارد.
غذای زیاد به گیاهان خود ندهید
با اینکه فصل تابستان زمان رشد گیاهان است اما تغذیه زیاد منجر به آسیب در گیاهان می شود. گیاهان همیشه به غذا احتیاج ندارند و گاه غذای زیاد نیز برای آنها مشکل ایجاد می کند. اگر رشد گیاه در تابستان کم باشد و یا نقاط سوخته در اطراف و مرکز برگ ها مشاهده می شود، همچنین اگر برگها پژمرده و یا دارای لک های سفید نمکی باشند، نشان دهنده عوارض عناص غذایی زیاد است. این مورد درباره انسانها نیز صدق می کند. مثلا اگر به کودکی بیش از اندازه غذا بدهید، نتیجه معکوسی در پی خواهد داشت و اغلب موجب بیماری کودک می شود.
کود مایع استفاده کنید
با مراجعه به مراکز فروش گل و گیاه، می توان کود مایع خریداری کرد که برای تغذیه گیاهان آپارتمانی و باغچه های کوچک خانگی بسیار مناسب می باشد. به نظر بسیاری از کارشناسان، بهترین شیوه تغذیه گیاه، استفاده از کود مایع است زیرا این نوع کود ها موجب تغذیه تمام سیستم های گیاه می شود. علاوه بر این می توان با توجه به رشد گیاه در تابستان، استفاده از کود مایع را تنظیم کرد. برای عملکرد بهتر این کود بهتر است قبل از استفاده، گیاه را آبیاری کرد.
پودرهای قابل حل در آب نیز روش مناسبی برای کوددهی است که همانند کودهای مایع می توان بعد از آبیاری گیاه از آنها استفاده کرد. اگر گیاه شما در فصل تابستان کمی ناراحت و پژمرده به نظر می رسد، این پودرهای قابل حل بهترین روش برای سرحال کردن سریع آن است.
در زمان دلخواه هرس نکنید
یکی از نکات بسیار مهمی که این بخش از نمناک هم به آن اشاره کرده است هرس کردن گیاهان است، با وجود اینکه هرس گیاه موجب تولید شاخ و برگ های تازه در گیاه می شود اما فصل گرما، اصلاً زمان مناسبی برای هرس نمی باشد. این موضوع بیشتر درباره گل های باغچه ای مخصوصاً آنهایی که شاخه های چوبی دارند صدق می کند زیرا به این گیاهان استرس و تنش وارد می شود. بنابراین هرس کردن را باید به زمان و شرایط نرمال موکول کنید تا شاخ و برگ هایی که به دلیل گرما، آبیاری زیاد و خشکی هوا، زرد و یک رنگ و یا خشک شده اند را هرس کنید.
مراقب سوختن گیاهان باشید
باید توجه داشت که نور خورشید در روزهای تابستان بسیار قوی است و روزها بسیار گرم می باشد. به همین دلیل آبیاری در زیر نور خورشید موجب می شود که قطرات آب روی برگ گیاهان مانند یک ذره بین عمل کرده و اشعه نور خورشید ب قدرت بیشتری به گیاه بتابد، در نتیجه موجب سوختن قسمت هایی از سلول های برگ شود که به تدریج به گیاه آسیب می رساند و از رشد آنها جلوگیری می کند. در صورت آبیاری در زیر نور خورشید، توجه بیشتری به بر گیاهانی همچون گل رز داشته باشید زیرا لکه های سیاه در روی گیاهان قابل مشاهده هستند.
گلدان گیاه را تعویض نکنید
در روزهای خیلی گرم نباید اقدام به تعویض گلدان کنید مخصوصا گلدان گیاهانی مانند فیکوس که به ریشه وابسته هستند را نباید تعویض کنید. زیرا در بشتر اوقات، در اثر گرمای زیاد برگ ها آسیب می بینند و اگر گلدان را نیز در این روزها تعویض کنید، شوک بیشتری به گیاه وارد می شود.