بُهت‌آورترین لحظه اسکار ۲۰۲۲ و تقابل خشونت کلامی و فیزیکی از منظر روان‌شناسی نکات قابل‌تاملی داشت.
در مراسم اسکار امسال، سیلی یکی از بازیگران معروف آمریکایی که برنده جایزه اسکار هم شد به مجری مراسم جنجالی شد. ماجرا از این قرار بود که مجری مراسم با بیماری جسمی همسر آقای بازیگر که موجب ریزش موهایش شده بود، شوخی کرد و «ویل اسمیت» هم روی صحنه رفت و به صورت آقای مجری سیلی زد. این اتفاق واکنش‌های زیاد و البته متفاوتی در پی داشت؛ برخی به شدت موافق و برخی به شدت مخالف بودند. در این یادداشت به چند نکته روان‌شناسانه در همین  زمینه  اشاره می‌کنیم که به نظر در این ماجرا نباید مغفول بماند.
نکته اول  غفلت از آسیب‌های خشونت‌کلامی
به نظر می‌رسد مردم هنوز راجع به خشونت فیزیکی بسیار حساس‌تر هستند تا خشونت کلامی و آسیب‌های خشونت کلامی توسط اکثریت با غفلت مواجه می شود. خیلی ها رفتار آقای بازیگر را به عنوان نمونه بارز خشونت فیزیکی محکوم کردند اما خشونت پنهان در شوخی مجری(تمسخر و تحقیر نقاط ضعف آدم‌ها) را راحت‌تر پذیرفتند.
نکته دوم  دلگرم کننده‌بودن حمایت اطرافیان
برخی هم معتقد بودند که واکنش آقای بازیگر به شوخی که با همسرش شد، موید مالکیت مردان بر زنان است و درست این بود که آن زن خودش از خودش دفاع می‌کرد. به هر صورت این قابل انکار نیست که هر انسان بزرگ سالی باید یاد بگیرد از حق خود در چنین مواردی دفاع کند اما گاهی آدم‌ها در برخی حوزه‌ها چنان آسیب دیده‌اند که ممکن است در لحظه ،دچار واکنش «میخکو‌ب» شوند و نتوانند از حق خودشان دفاع کنند. از طرفی حمایت اطرافیان در چنین مواقعی می‌تواند دلگرم کننده باشد.
نکته سوم  جرئت‌ورزی به‌جای پرخاشگری فیزیکی
عشق و حمایت، مجوزی برای اعمال خشونت نیستند. آدم‌ها حق دارند ناراحت شوند، حق دارند خشمگین شوند، اما برای ابراز خشم و اعتراض،  راه‌هایی غیر از پرخاشگری فیزیکی هم وجود دارد. مدیریت خشم و یادگیری جرئت‌ورزی به جای پرخاشگری از مهارت‌های مهم زندگی هستند. رفتار جرئت‌مندانه در میانه طیف تسلیم-پرخاشگری قرار دارد. در تسلیم، فرد نمی‌تواند در برابر دیگری از حق خود دفاع کند(شبیه به رفتاری که همسر آقای بازیگر انجام داد.) در پرخاشگری، فرد از حق خود دفاع می‌کند اما در عین حال به حق دیگری تعرض می‌کند (مانند رفتار پرخاشگرانه آقای بازیگر.) اما جرئت‌ورزی، رفتاری است که در آن فرد از حق خود دفاع می‌کند و در عین حال به حق دیگری تعرض نمی‌کند مثلا آقای بازیگر یا همسرش به جای سیلی‌زدن می‌توانستند با صدای بلند، اعتراض و ناراحتی خود را بیان کنند و از مجری بخواهند به خاطر شوخی آزاردهنده اش از آن ها عذرخواهی کند.
نویسنده : دکتر پرستو امیری| ‌ متخصص روان شناسی سلامت