وزیر ارشاد گفته که سرانه مطالعه هر ایرانی ۳۳ دقیقه است؛ در این دقایق چه چیزهایی عایدمان میشود؟
توصیه به مطالعه و کتابخواندن، همیشه یکی از دغدغههای اهالی فرهنگ بوده است تا جامعهای پویاتر داشته باشیم. به تازگی، وزیر ارشاد گفته: «پیمایشهای معتبر ما نشان میدهد که میزان مطالعه در کشور نسبت به سال گذشته در وضعیت بسیار بهتری است. اکنون میزان مطالعه هر یک نفر بدون احتساب کتابهای آموزشی و ادعیه، ۳۳ دقیقه برآورد شده است.»(منبع خبر: عصرایران) درست است که این میزان در مقایسه با آمار مطلوب فاصله زیادی دارد اما همین مطالعه حداقلی هم میتواند دستاوردهای زیادی برای افراد داشته باشد. در ادامه، به چند مورد از آنها اشاره میکنیم.
نشستن سر کلاس بزرگترین اندیشمندان
آگاهی، نجاتبخش است. شاید بتوان گفت آگاهی مهمترین و باارزشترین چیزی است که کتاب به ما میدهد. این آگاهیبخشی میتواند در سطوح مختلف رخ دهد، از عمیقترین لایههای شخصیتی تا افزایش اطلاعات عمومی. بزرگی گفته است خواندن کتاب خوب مانند گفتوگو با بهترین ذهنهای قرن های گذشته است و به درستی انگار با خواندن کتاب، سر کلاس بزرگترین اندیشمندان نشسته ایم و سخنان آنان را میشنویم.
شکوفایی خلاقیت
کتاب خواندن، درست مانند کاری که ورزش با بدن میکند، مغز ما را ورزیده میکند. فعالیت مغز، تمرکز و حافظه را تقویت میکند و میتواند از افت کارکردهای شناختی و آلزایمر در سنین بالا جلوگیری کند. همچنین پژوهشها نشان دادهاند کتاب خواندن، مهارتهای حل مسئله، برنامهریزی، خلاقیت و تفکر نقاد را که از مهمترین مهارتهای زندگی هستند، در ما تقویت میکند. کتاب خواندن با افزایش دایره واژگان و تسلط بر ادبیات، موجب تقویت مهارتهای کلامی و ارتباطی با آدمهای مختلف میشود. همچنین هنگام کتابخواندن، با همانندسازی و همذاتپنداری با شخصیتهای کتاب، درک ما از افراد، افکار، احساسات، مشکلات و جهان بینیشان افزایش می یابد و همدلی ما تقویت میشود.
کسب تجربههای گرانبها
ما در زندگی زمان و توانایی محدودی داریم و نمیتوانیم تمام چیزهایی را که میخواهیم مستقیم تجربه کنیم، ما نمیتوانیم زندگیهای مختلف را کاملا تجربه کنیم و کتاب این فرصت را در اختیار ما میگذارد که چندین و چند زندگی را به طور غیرمستقیم تجربه کنیم. با کتاب در زمان و مکان سفر میکنیم. میتوانیم با انسانها و زندگیهای گوناگون آشنا شویم و مانند یک جهانگرد، پخته و با تجربه شویم. در ضمن، کتاب خواندن یک تفریح سالم، لذتبخش و تقریبا کمهزینه است. اعضای خانواده و به ویژه همسران میتوانند با یکدیگر کتاب بخوانند و درباره آن گفتوگو کنند. این کار به صمیمیت بین آنها بسیار کمک میکند.
نویسنده : دکتر پرستو امیری| متخصص روانشناسی سلامت