همسرآزاری، پدیدهای مغموم است که هرگونه عمل خشونتآمیز منجر به آسیب و صدمه، اذیت، آزار، تهدید، محدودیت و محرومیتهای مختلف، همسر آزاری نامیده میشود. بعضی با نیت انضباط در محیط خانواده، برخی به دلیل بداخلاقی و شخصیت ضعیف خود، عدهای هم از روی غرض باعث رنج و آزار همسر خود میشوند. شاید فکر کنید همسر آزاری اگر جرم باشد فقط در صورت کتک زدن و آنهم اگر به نیت ادب کردن نباشد غیرقانونی است؛ اما باید بدانید که آزار غیر بدنی مانند توهین، فحاشی، تهمت ناروا و… نیز جرم است و قابلپیگیری و مجازات. همچنین هیچ مجوز قانونی برای زدن همسر، مثل تنبیه و تأدیب، وجود ندارد.
همسرآزاری دلایل مختلفی دارد که یکی از دلایل مهم آن اعتیاد مردان است، تسلط نداشتن بر مهارتهای زناشویی، بیماریهای جسمی و روانی و بیکاری به ترتیب دیگر دلایل همسرآزاری به شمار میروند. رتبه اول زنان قربانی خشونت بر اساس تحصیلات برای زنان با تحصیلات ابتدایی است.
روزنامه آفتاب یزد نوشت: همسرآزاری دلایل مختلفی دارد، اما متاسفانه باید گفت که این موضوع در ایران روبه افزایش است به طوری که چندی پیش محمود علیگو، رئیس اورژانس اجتماعی کشور در این باره گفته بود که بیشترین مواردی که به اورژانس اجتماعی اطلاع داده میشود، مواردی مانند کودکآزاری و همسرآزاری است.
مسئلهای که در این میان وجود دارد این است که برخی از زنان در برابر همسر آزاری، بنا به هر دلیلی سکوت میکنند، اما برخیها هم هستند که علیرغم داشتن شرایط بحرانی و ترس زیاد، راهحلهای جالبی را برای بیرون رفتن از آن شرایط پیدا میکنند. مانند یک بانوی قمی که با تماس با پلیس و درخواست پیتزا خبر از همسرآزاری شوهرسابقش میدهد.
در این راستا سردار بهادر اسماعیلی جانشین فرمانده انتظامی استان قم میگوید: «بامداد سه شنبه خانمی با مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ قم تماس و سفارش پیتزا میدهد که هوشیاری اپراتور باعث شد تا با درخواست پاسخ «بله-خیر» از شخص تماس گیرنده و اطمینان از مزاحمت برای وی، بلافاصله موضوع به ماموران گشت کلانتری ۱۹ توحید اعلام و موضوع در دستور کار ماموران این کلانتری قرار گرفت.» وی افزود: «در ادامه پلیس با حضور در محل وقوع تماس، عامل مزاحمت که همسر سابقش بوده و وارد منزل شده را دستگیر و به کلانتری منتقل کردند. تحقیقات تکمیلی از علل و انگیزه ارتکاب جرم در دست بررسی است.»
اقدامی مسبوق به سابقه
البته این بار اولی نیست که یک زن با تماس با پلیس با همین شیوه، خبر از همسرآزاری میدهد. سال گذشته زنی در شیراز هنگام تماس با پلیس ۱۱۰ وانمود کرده که با چلوکبابی تماس گرفته و تلاش کرده به پلیس بفهماند که در معرض خشونت خانگی قرار دارد و درخواست کمک کرده است. این زن در تماس خود با پلیس ۱۱۰ گفته میخواهد «چلوکباب و نوشابه» سفارش دهد. در مقابل، کاربر ۱۱۰ در ابتدا سعی کرده به او بگوید که با پلیس تماس گرفته، اما بلافاصله متوجه میشود که این زن در تلاش است تا به نحوی به او بفهماند که نیاز به کمک دارد و در شرایط خشونت خانگی قرار گرفته است.
به گفته یک مقام انتظامی استان فارس، کاربر ۱۱۰ پس از آنکه متوجه وضعیت تماسگیرنده میشود، با طرح سوالاتی از این زن میخواهد تا با پاسخ بله یا خیر به او جواب داده تا بتواند بیشتر به شرایط او پی برده و همچنین آدرس او را به دست آورد که در نهایت هم پلیس به کمک این زن میرود. گفتنی است که استفاده از چنین روشی برای درخواست کمک از طریق تماس با خدمات اورژانس سالهاست در اینترنت دستبهدست میچرخد و مختص کشور ما نیست مثلا پیشتر ویدیویی در فضای مجازی وایرال شده بود که زنی در آمریکا با همین روش در خواست پیتزا توانست موقعیت خود را به پلیس گزارش دهد!
واکنش کاربران
حال اتفاقی که برای بانوی قمی افتاد مورد توجه کاربران شبکههای اجتماعی قرار گرفته و واکنشهای آنها را در پی داشته است. یکی از کاربران در این باره نوشته است: «خوشحالم به دادش رسیدن آفرین به هوش اون مامور».
کاربردیگری گفته است: «خیلی خوشحالم که در لحظه از فکرش استفاده کرده هول نشده خدا رو شکر».
یکی دیگر از کاربران اینطوری مینویسد: «خوبه اون فیلم درخواست پیتزا از پلیس آمریکا (یا اروپا) پخش شد. جنبه آموزشی داشت».