زوج درمانگر و مدرس دانشگاه درباره نقش محبت در روابط عاطفی و زناشویی توضیحاتی ارائه داد. در ازدواج قطعاً احساس محبت و صمیمیت است که به رابطه عمق می‌دهد و رابطه را به سمت رضایت زناشویی و رضایت عاطفی جلو می‌برد. یکی از آسیب‌های موجود در روابط ناراضی، نبود یا کمبود محبت است. اما نکتهٔ مهم در این باره، آن است که سبک محبت زنان و مردان و درک و دریافت آن‌ها از محبت، با هم متفاوت است. ما باید این تفاوت‌ها را بشناسیم تا در زندگی مشترک دچار سوءتفاهم و نارضایتی نشویم. «مهدی ناجی عظیمی»؛ زوج درمانگر و مدرس دانشگاه همراه ماست تا دربارهٔ نقش محبت در روابط عاطفی و زناشویی برایمان بگوید.

اصل قضیه محبت است

بسیاری افراد از اینکه همسرشان به آن‌ها محبت یا توجه ندارد، گلایه می‌کنند. آن‌ها نشانه‌های محبت را نوعی از احترام می‌دانند و از دریافت نکردن آن ناراضی‌اند. وقتی این اتفاق می‌افتد رابطهٔ عاطفی به سمت سردی و جدایی خواهد رفت.

رهبر گرانقدرمان نیز دربارهٔ اهمیت محبت بین همسران می‌فرمایند: «محبت، خانواده را پایدار می‌کند. محبت مایهٔ آبادی زندگی است. کار‌های سخت به برکت محبت برای انسان آسان می‌شود. در راه خدا هم اگر انسان با محبت وارد شود، همهٔ کار‌ها آسان خواهد شد. مشکلات آسان خواهد شد. دختر و پسر، عروس و داماد به هم محبت بورزند؛ چون محبت آن ملاطی است که این‌ها را برای هم حفظ می‌کند، در کنار هم نگه می‌دارد و نمی‌گذارد از هم جدا شوند. محبت خیلی چیز خوبی است. محبت که باش، وفاداری هم هست. بی‌وفایی و بی‌صفایی و خیانت به یکدیگر، دیگر نخواهد بود».

زبان محبت زنان با مردان متفاوت است

همان طور که نیاز داریم محبت را از سمت همسرمان دریافت کنیم، باید خودمان به طرف مقابل احساس عاطفی و محبت را منتقل کنیم. اما زبان محبت کردن برای یک زن با یک مرد متفاوت است. ناجی‌عظیمی در این باره می‌گوید: «مثلاً شاید آقا انتظار دارد همسرش با یک استکان چای به او محبت کند. اما باید روش محبت به همسرش را متفاوت از چیزی که خودش می‌خواهد در نظر بگیرد. یعنی ممکن است خانم با یک استکان چای احساس محبت را دریافت نکند. بلکه با یک جملهٔ «دوستت دارم» یا با خرید یک شاخهٔ گل احساس محبت را دریافت کند. پس ما بایستی ابتدا زبان محبت‌ورزی طرف مقابل را یاد بگیریم و بدانیم چه چیز‌هایی احساس محبت را در همسرمان ایجاد می‌کند. علامت‌های احساس محبت را از زبان یک زن یا یک مرد آموزش ببینیم».

به زبان همسرتان به او محبت کنید

هر قدر به روش و شیوهٔ احساس محبت در همسرمان رفتار کنیم، رابطهٔ ما گرم‌تر و صمیمی‌تر می‌شود و رضایت زناشویی هم بیشتر می‌شود. به بیان ناجی‌عظیمی «اگر به شیوه‌ای که او دوست دارد رفتار کنیم، قطعاً اثری که در رابطه‌مان می‌گذارد، قطعاً خیلی بیشتر از آن است که بخواهیم به شیوهٔ خودمان محبت کنیم. بسیاری از مراجعان ما می‌گویند همسرم من را دوست ندارد و به من محبت نمی‌کند. وقتی با همسرش صحبت می‌کنیم می‌گوید «اتفاقاً من خیلی به او محبت می‌کنم، مثلاً به مسافرت می‌برمش. برایش لباس می‌خرم. وسایل لازم برای منزل را تهیه می‌کنم. این‌ها همه نشانه‌های دوست داشتن من است.»، ولی خانم این را درک نمی‌کند. در این شرایط زبان عشق‌ورزی و محبت کردن باید تغییر کند. درست است که خانم مسافرت رفتن را نوعی از محبت می‌بیند، اما این را به شیوهٔ خود آقا نسبت می‌دهد. در حالی که شاید مثلاً او نیاز داشته باشد همسرش او را در آغوش بگیرد و این را نشانهٔ محبت کردن بداند.» اگر به شیوه و روش همسرمان به او محبت کنیم چنین مشکلاتی پیش نمی‌آید.

زبان محبت همسرتان را کشف کنید

همسران از ابتدای ازدواج باید شروع به کشف زبان مهرورزی همدیگر کنند. بدانند طرف مقابل چه روشی را برای محبت کردن می‌پسندد. این زوج‌درمان‌گر می‌گوید: «زوجین می‌توانند به طور مستقیم بپرسند یا از بازخوردی که همسرشان نسبت به انواع محبت آن‌ها نشان می‌دهد این شناخت را پیدا کنند. مثلاً اگر برای همسرشان گل می‌خرند، دقت کنند که او احساس خوبی دارد یا آن را خیلی درک نمی‌کند. یا اگر یک شاخه گل برایش بخرند بیشتر احساس محبت پیدا می‌کند، یا اگر به او پیامک «دوستت دارم» بدهند. از هر کدام که احساس بهتری پیدا کرد، همان شیوه را دنبال کنند. گاهی ممکن است به خاطر بی‌تجربگی ندانیم چطور باید محبت کنیم یا محبتی را که به ما می‌شود چطور باید درک کنیم. با تجربه کردن این موضوع، گفتگو و توجه کردن به شیوه‌ها یا دریچه‌های دریافت و پرداخت محبت به همسر می‌توانیم به این مهم دست پیدا کنیم».

در یک روش مهرورزی متوقف نشوید

«نکتهٔ دیگری که باید به عنوان یک اصل در نظر بگیریم این است که محبت شیوه‌های مختلفی دارد و ما اگر بخواهیم همیشه به یک شیوه رفتار کنیم و از شیوه‌های دیگر غافل شویم ممکن است ارتباطمان با همسرمان دچار اختلال شود. زن و شوهر باید به همدیگر محبت داشته باشند، اما شیوه‌های مختلف محبت کردن را باید آموزش ببینند و اجرا کنند».

مهرورزی متعادل و مستمر داشته باشید

نکتهٔ مهم دیگر این است که محبت کردن بایستی متعادل باشد. ناجی‌عظیمی در توضیح این نکته می‌گوید: «گاهی زوجین گلایه می‌کنند که همسرمان یک وقت‌هایی خیلی خوب است، یک وقت‌هایی اصلاً خوب نیست. یعنی گاهی زیادی محبت می‌کند و گاهی اصلاً محبت نمی‌کند. یا محبت می‌کند، اما اصطلاحاً مثل گاو ۹مَن شیر می‌ماند. محبتش را با یک حرکت ضایع می‌کند».

کارشناسان معتقدند اگر محبت به صورت متعادل و مستمر باشد، می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد. اما اگر مقطعی باشد و به صورت سینوسی بالا و پایین برود، طرف مقابل ممکن است دچار اضطراب هم بشود و نداند الان باید با همسرش احساس خوب و محبت‌آمیزی را تجربه کند یا اگر به سمت او برود همسرش او را دوست ندارد و به او توجه نمی‌کند.

اهمیت محبت متعادل و مستمر در زندگی

این زوج‌درمان‌گر دربارهٔ اثر حیاتی محبت در زندگی مشترک می‌گوید: «اگر به شکل پایدار، مستمر و متعادل به همسرمان محبت کنیم، مایهٔ رضایت زناشویی و آرامش می‌شود، استرس‌ها را به شدت کاهش و امنیت روانی را افزایش می‌دهد. چون طرف مقابل حس می‌کند این محبت همیشه هست و مقطعی نیست. این امنیت روانی خصوصاً برای خانم‌ها بسیار مهم است. اما اگر محبت و عشق‌ورزی در زندگی نباشد، احتمالاً سردی و خیانت جای آن را می‌گیرد، بی‌وفایی و بی‌صفایی اتفاق می‌افتد و فضای رابطه به سمت آسیب می‌رود. پس باید به این نکات دقت کنیم تا به همسرمان آسیب نزنیم».