در این گزارش شما را با انواع دوخت با دست آشنا می‌کنیم.
 انواع دوخت دستی که معروف به کوک خیاطی هستند با دست روی پارچه دوخته می‌شود در گذشته لباس‌ها را با دست می‌دوختند. برای همین دوخت‌های گوناگونی به وجود آمد که هر کدام از آن‌ها هم برای هدف ویژه‌ای استفاده می‌شد. 

کوک ساده
چنانچه بخواهیم انواع دوخت دستی را نام ببریم باید از پر کاربرد‌ترین آن‌ها آغاز کنیم. در حقیقت آسان‌ترین انواع دوخت دستی با سوزن کوک ساده است. بهتر است فاصله‌های این کوک را نیم تا یکی سانتی متر باشد. برای ظریف بودن بیشتر کار، تلاش کنید مقدار این فاصله‌ها را حفظ کرده و فاصله تا لبه پارچه را هم یکسان باشد. انواع دوخت دستی روی پارچه به صورت ساده برای وصل کردن درز‌ها روی هم پیش از دوخت با چرخ خیاطی به کار می‌رود. انواع دیگر آن مثل کوک شلال قدری محکم‌تر از نوع ساده است.

کوک ساده

کوک شل
به کوک شل در اصطلاح کوک راهنما نیز گفته می‌شود و از آن برای نشانه گذاری خطوط الگو روی پارچه استفاده می‌شود، هرچند خیلی از افراد دست به دوخت از کاربن و رولت برای منتقل کردن خطوط الگو بر روی پارچه استفاده می‌کنند، ولی پیشنهاد خیاطان حرفه‌ای این است که در دز‌های مخصوص مثل درز‌های آستین و یقه، بهتر است از کوک شل برای نشاه گذاری استفاده شود.

دوخت کوک شل همانند دوخت ساده است با این فرق که در آن، حلقه‌ای از نخ به گونه شل بر روی پارچه باقی می‌ماند، باید دقت کرد که زمان دوخت کوک شل، نخ، گره زده نشود، به جز کوک زدن، دانستن شیوه قیچی کردن کوک شل، مهم و لازم است؛ برای قیچی کردن کوک شل، دو طرف پارچه را از طرفین به‌گونه‌ای می‌کشیم که اضافه نخ در میان دو تکه پارچه قرار بگیرد و آنگاه اضافات نخ را طوری که در هر دو سمت، قسمتی از آن باقی بماند، قیچی می‌کنیم.

کوک شل

کوک زیگزاگ
کوک زیگزاگ در حقیقت از انواع کوک‌های دشوار در خیاطی است. وقتی که می‌خواهیم یک پارچه را روی پارچه دیگر بدوزیم از این نوع دوخت استفاده می‌کنیم. چنانچه می‌خواهید از پشت پارچه کوک پیدا نباشد باید هر بار با سوزن یک نخ از پارچه را بگیرید.

کوک زیگزاگ

کوک دندان موشی
کوک دندون موشی از گدشته برای دوختن سوراخ دکمه روی لباس استفاده می‌کردند. اکنون هم بیشتر برای انواع کوک‌های تزئینی روی لباس یا پارچه استفاده می‌کنند. نیاز به گفتن است یک اندازه بودن هر کدام از دندانه‌ها با هم در زیبایی آن‌ها خیلی اهمیت دارد.

کوک دندان موشی

کوک بخیه

از کوک بخیه برای متصل کردن تکه‌های لباس استفاده می‌شود. این دوخت خیلی محکم است و مانند دوخت درز‌های ساده در چرخ‎های خیاطی است.

برای دوخت کوک بخیه، باید دوخت را از راست به چپ آغاز کرده و در هر کوک سوزن را در انتهای بخیه قبلی آغاز کنیم و به همین شکل ادامه دهیم.

کوک بخیه

کوک نامرئی
این نوع کوک برای دوختن لبه‌های بالش دست دوز خیلی مناسب است. این کوک دیده نمی‌شود و به همین علت لبه‌ها را زشت نمی‌کند. از نخی استفاده کنید که با پارچه تان هماهنگ باشد.سوزن را نخ نموده و انتهای نخ را گره بزنید؛ و سوزن را از داخل لای درز بیرون بیاورید تا انتهای گره پنهان باشد.

سوزن را از نقطه خروج نخستین کوک وارد کنید تا مجددا به داخل پارچه برگردد. نکته اینجاست که دو طرف پارچه باید دقیقا در یک نقطه بر روی هم باشند تا کوک دیده نشود.

سوزن را خیلی کم حرکت دهید و در همان طرف ادامه دهید. نخ را از داخل کوک بکشید و سوزن را به طرف دیگر پارچه بروید، وارد همان نقطه‌ای شوید که از طرف دیگر وارد شدید. نخ را کشیده و مرحله ۴ را تکرار کنید به طرف دیگر پارچه بروید.

کوک نامزئی

بعد از بسته شدن لبه، نخ مثل پله‌های نرده بان دو سمت پارچه را به هم متصل می‌کند.

برای اینکه کوک‌ها دیده نشوند، انتهای نخ تان را محکم کنید. به یاد داشته باشید که همیشه از نخی استفاده کنید که به رنگ پارچه است.