خراسان/ آشنایی با ۵ زن که در عرصه علم آدم‌های بسیار موفقی‌ هستند و در فراغت خودشان در ورزش آن‌قدر خوب بوده‌اند که در المپیک ۲۰۲۰ توکیو حضور یافته‌اند
 این‌روزها دیگر مشاهد‌ه‌ ورزشکاران موفقی که مدرک معتبر دانشگاهی دارند، اصلا تصور دور از ذهنی نیست. در مسابقات المپیک امسال هم افراد معتبری در زمینه‌های علمی و پژوهشی حضور داشتند که در قامت یک ورزشکار آماده وارد مسابقات و حتی موفق به کسب خوش‌رنگ‌ترین مدال این مسابقات یعنی طلا شدند. در این مطلب، نگاهی کرده‌ایم به عملکرد پنج نفر از زنانی که در عرصه‌های علمی موفق بوده‌اند و در این دوره از مسابقات المپیک توکیو حضور داشته‌اند.
 
  
  آنا کیزنهوفر؛ طلای دوچرخه‌سواری با محاسبات انتگرالی!
مسابقات دوچرخه‌سواری زنان المپیک ۲۰۲۰ در رشته جاده یک اتفاق غیرمنتظره داشت. درحالی‌که فن فلوتن هلندی که قهرمانی جهان و طلای المپیک را دارد، فکر می‌کرد کار سختی برای کسب مدال طلا ندارد و حتی پس از گذر از خط پایان دست‌های خودش را به نشانه پیروزی بالا برده بود، ناگهان همه توجهات به سمت دوچرخه‌سوار اتریشی جلب شد. آنا کیزنهوفر، دوچرخه‌سوار ۳۰ ساله اتریشی احتمالا با محاسبات پیچیده ریاضی، نیروی خودش را بهتر از بقیه در طول مسابقه تقسیم کرد و ۷۵ ثانیه پیش از همه از خط پایان عبور کرد تا طلای غیرمنتظره‌ای را بگیرد. از محاسبات ریاضی می‌گوییم چون آنا یک دانشمند ریاضی دان از دانشکده کمبریج است. کسی چه می‌داند انتگرال و مشتق و هذلولی که چندان خارج از کتاب‌های ریاضی کاربردی به نظر نمی‌رسند، شاید به کار خانم کیزنهوفر آمده باشند! گفته می‌شود آنا برخلاف بقیه ورزشکاران از آموزش‌های رسمی و مربی خوبی برخوردار نبوده است.

  
  شارلوت هیم؛ دکتر اسکیت‌سوار
خودش درباره نحوه علاقه مندی‌اش به ورزش اسکیت می‌گوید: «وقتی تنها ۱۲ سال داشتم جذب کسانی شدم که در نزدیکی خانه‌‌مان اسکیت‌سواری می‌کردند. آن‌جا بود که به نظرم رسید اسکیت‌سواری خیلی جالب است و من هم باید یک اسکیت‌سوار باشم.» شارلوت هیم این ورزش مورد علاقه جوانان پاریسی را آغاز کرد و آن‌قدر حرفه‌ای شد که سرانجام سال ۲۰۱۷ در اولین رقابت‌های جهانی اسکیت شرکت کرد. البته این تنها یک بعد از موفقیت‌های زندگی خانم شارلوت بود. او همزمان با طی کردن مدارج تحصیلی، مدرک پزشکی عصب‌شناسی خودش را هم دریافت کرد. یکی از پژوهش‌های مهم او درباره‌ اثر صدای مادران بر توانایی و تکوین مهارت‌های حرکتی نوزادان بوده است. شارلوت هیم بعد از مقام‌های اول تا سومی جهان، سهمیه شرکت در مسابقات خیابانی اسکیت المپیک ۲۰۲۰ را کسب کرد و البته مقامی بهتر از هفدهم را به دست نیاورد.

 
  
نادین آپتز؛ مشت زدن به پارکینسون!
نادین آپتز به عنوان اولین بوکسور زن آلمانی در مسابقات المپیک وارد این رقابت‌ها شد. نکته‌ حائز اهمیت درباره خانم آپتز این است که این ورزشکار ۳۵ساله دانش‌‌آموخته‌ رشته عصب‌شناسی از دانشگاه برمن است. آپتز در زمینه روشی تحصیل و پژوهش می‌کند که تحریک عمقی مغز نامیده می‌شود. این شیوه درمان شاید در آینده امکانات خوبی برای کمک به بیماران مبتلا به پارکینسون ایجاد کند. نادین وقت‌هایی که از پژوهش خود فارغ می‌شود به جان کیسه بوکس می‌افتد و تمرین‌های منظم خود را برای نگه داشتن آمادگی اش انجام می‌دهد. این پژوهشگر موفق در گفت‌وگو با سایت المپیک گفته بود: «آمادگی برای بازی‌های المپیک توکیو برای من بسیار پر‌استرس بود. وقتی از ژاپن برگردم قطعا بر پژوهش‌هایم تمرکز خواهم کرد.» او در مسابقات المپیک در سبک‌وزن رشته مشت‌زنی در همان رقابت اول با شکست مقابل مشت‌زن هلندی از دور رقابت‌ها کنار رفت.

 
  
  لوئیز شاناهان؛ پناه از علم به ورزش و برعکس
کار کردن در آزمایشگاه برای چند ساعت و بعد خستگی و بیرون زدن از آزمایشگاه و دویدن برای رفع خستگی! به نظر می‌رسد این کاری است که لوئیز شاناهان دونده‌ پژوهشگر ایرلندی انجام می‌دهد. شاناهان، پیش از شروع بازی‌های المپیک توکیو در به ایندیپندنت کمبریج، گفته بود: «مایلم دو زمینه مختلف کاری داشته باشم، وقتی کارها در آزمایشگاه خوب پیش نمی‌رود، می‌توانم به خودم بگویم من یک دونده‌ام و دلم خوش شود و اگر هم در عرصه‌ ورزش کارها پیش نرود، همیشه می‌توانم خودم را پژوهشگر فیزیک کوانتوم بدانم.» این پناه بردن لوئیز از علم به ورزش و برعکس آن است. او که دانش‌آموخته دانشگاه کرک در زادگاه خود ایرلند است، مدرک دکترای خود را از دانشگاه کمبریج گرفته است. لوئیز در رشته‌ دوی ۸۰۰ متر مقام هفتم المپیک توکیو را به دست آورد. حالا او حدود سه سال وقت دارد که در زمینه فیزیک پزشکی پژوهش کند و همزمان بدود و خودش را برای المپیک ۲۰۲۴ پاریس آماده کند.

 
  
 گابریل توماس؛ عصب‌شناس سرعتی
سومین زن سریع تاریخ دوومیدانی زنان در ماده ۲۰۰ متر یک دانشمند عصب‌شناس از دانشگاه هاروارد است. شاید بشود گفت یکی از مصداق‌های واقعی «درس ات را بخوان، ورزش را هم در کنارش ادامه بده» در آمریکا قطعا خود اوست. این دونده ۲۴ ساله در مسابقات این دوره المپیک مدال برنز دوی ۲۰۰ متر و همراه تیمش مدال نقره دوی چهار نفره امدادی را به دست آورد. این دونده که با رکورد ۲۱ ثانیه و ۶۱ صدم ثانیه رکورددار دوی ۲۰۰ متر زنان جهان است، در زمینه نابرابری‌های نژادی در دسترسی به خدمات بهداشتی در ایالات متحده تحقیق‌های مفصلی انجام داده است. او در میان آمادگی‌های بدنی و مسابقات، در دانشگاه هاروارد در رشته عصب‌شناسی و بهداشت جهانی تحصیل می‌کند. توماس به تازگی مدرک کارشناسی خود را در رشته اپیدمیولوژی و مدیریت بهداشت از دانشگاه تگزاس در آستین گرفته است.

نویسنده : محمدعلی محمدپور | روزنامه‌نگار