ماجرای افسردگی شدید یک نفر بعد از ۶۲ بار خواستگاری رفتن، اهمیت اولویتبندی معیارهای انتخاب همسر را نشان میدهد
ویدئویی از صحبتهای یک روانشناس در شبکه سلامت، بازتاب زیادی در شبکههای اجتماعی داشت. دکتر پیرمرادی در این برنامه گفت: «مادری به من مراجعه کرد و گفت پسرم برای ازدواج، ۶۲ بار خواستگاری رفته. وقتی به پسرم میگویم چرا با این همه خواستگاری رفتن، همسرت را انتخاب نمیکنی؟ می گوید من دنبال زیباترین دختر هستم. بعدش هم دچار افسردگی شد. آرمان گراییِ بیمارگونه کار را به جایی رساند که حتی بعد از ازدواج با شصتودومین دختر، بعد از شش ماه، به رنگِ دندان همسرش هم گیر میداد و میگفت رنگ دندانش نمیگذارد من به او حس داشته باشم و در نهایت با داشتنِ یک فرزند، اقدام به خودکشی کرد!». به همین بهانه و در ادامه، نکاتی درباره ایده آلگرایی در انتخاب همسر، دلایل آن و آسیبهایش مطرح خواهد شد.
داشتن همسری بیعیب، انتظاری غیرمنطقی
بارها شنیدهاید که خیالبافی و رویاپردازی برای ازدواج ممنوع است. برخی انتظار دارند که همسر آیندهشان، عاری از هرگونه عیب باشد در حالی که این انتظار کاملا غیرمنطقی و غیرواقعی است. معنی خوشبختی، آرامش داشتن در زندگی مشترک است و آرامش یعنی تهی بودن از استرس و اضطراب و آشفتگی. بنابراین اگر من دنبال خوشبختی هستم، در زندگی با دیدن اولین چیزی که بر طبق میلم نیست، تنش ایجاد نمیکنم. زندگی یک واقعیت است و افراد باید بدانند که در رویا زندگی کردن واقعی نیست. بعضی از ما در کودکی یا حتی جوانی و قبل از متاهل شدن یک دنیای شیرین برای خود تصور می کنیم اما دنیای واقعی اینگونه نیست. باید خیالات را کنار بگذاریم و بپذیریم زندگی ترکیبی از زشتی و زیبایی در کنار یکدیگر است.
خودشناسی، قبل از انتخاب معیارها
یکی از مسائل مهم و اساسی قبل ازدواج در نظر گرفتن معیارهایی برای انتخاب همسر است. به جرئت میتوان گفت بیشترین مشکلاتی که در زندگیمشترک بهوجود میآید، به این دلیل است که دختر و پسر در واقع همسر مناسب خود را پیدا نکردهاند بنابراین قبل از انتخاب معیارها و اولویتبندی آنها، خودشناسی را فراموش نکنید. کسی که خودش را خوب شناخته، کمتر تحت تاثیر حرف دیگران مسیر زندگی اش را تغییر میدهد. در واقع با خودشناسی برای زندگی خودش هدف قائل می شود و برنامهریزی میکند. زمانی که فردی به خودشناسی برسد، در پی آن به دنبال معیارهای فانتزی و غیرواقعی برای انتخاب همسر نخواهد رفت. یک زندگی مشترک آرام و سرشار از موفقیت و خوشبختی با خودشناسی و منطق پیش
می رود، به شرطی که سعی در انتخاب فردی بر اساس واقع بینی و دلایل عقلانی داشته باشیم.
اهمیت انعطافپذیر بودن برای انتخاب همسر
چه قبل و چه بعد از ازدواج، ضرورت آشنایی با مهارت انعطافپذیر بودن از نان شب واجبتر است. فرد باید توانایی پذیرش آن چیزهایی را که باب میلش نیست داشته باشد و با آن کنار بیاید و به طور منطقی و مطلوب با مسائل برخورد کند. این مورد اخیر که ۶۲ بار به خواستگاری رفته، مصداقی از ناآشنایی با این مهارت است. زندگی مشترک به معنی شریک گرفتن در آرزوها و اهداف است اما خیلیها با خودخواهی وارد زندگیمشترک میشوند و حاضر نیستند طرف مقابل را شریک خودشان کنند. واضح است که کاهش انعطاف و سازگاری در جوانان باعث میشود که یا تجرد را انتخاب کنند یا زندگی مشترک موفقی نداشته باشند.
اشتباهی که به تجرد قطعی ختم میشود
علاوه بر مسائل اقتصادی، آرمانگرایی شدید در جوانان امروزی هم از عوامل تاثیرگذار بر تجرد قطعی است. برخی جوانان یک زندگی خیالی برای خودشان ساختهاند که ناشی از سبک فرزند پروری والدین است. والدینی که همواره به دنبال فراهم کردن بهترینها برای فرزندشان هستند. بنابراین اکنون آن فرزند باید بهترین ازدواج را داشته باشد و در انتظار همسر آرمانی خود سالها میماند که به احتمال بسیار بالایی به تجرد قطعی ختم خواهد شد.
نکته آخر
در این شرایط حضور مشاوران خانواده میتواند بسیار چارهساز باشد. مشاور خانواده ازدواج برای دختر و پسر را شفافسازی میکند. آموزش خودآگاهی و کنترل خشم و مهارتهای زناشویی از اقدامات مشاوره ازدواج است، جایی که مشاور یک سری خطوط قرمز و آرمانگراییهای بیمورد را مشخص می کند و به روشنگری میپردازد و فرد را به دنیای واقعی برمیگرداند.
نویسنده : فریبا البرز| کارشناسارشد مشاوره خانواده