آلابست/ در طول این سالها بازیگران مهم و تاثیرگذاری در سینما، تلویزیون، تئاتر از دست داده ایم، بازیگرانی که هنر ایران هرگز نتوانست جایگزینی برای آنها پیدا کند.
هادی اسلامی؛ بازیگری با نقشهای متفاوت
هادی اسلامی در سال ۱۳۱۸ در تهران به دنیا آمد. اسلامی پس از انقلاب مانند تعدادی دیگر از همنسلان خود، فعالیت در سینما را آغاز کرد. او روی پرده نقرهای هم همچون صحنه تئاتر خوش درخشید و در دهه ۶۰ یکی از جوان اولهای سینمای ایران شد.جوانک پر شور با تعدادی از همسن و سالان خود گروهی درست کرد به نام گروه تئاتر «جاوید».
در همین گروه بود که خسرو شکیبایی، لذت بازیگری را چشید. آنچنان که سالها بعد در یکی از آخرین گفتگوهایش با روحالله جعفری که سال ۱۳۸۷ منتشر شد، درباره آن روزها چنین گفت: «با ورود به گروه مرحوم هادی اسلامی، به آنچه به آن عشق میورزیدم و هنوز هم بدان عشق میورزم، یعنی دنیای بازیگری، به صورت حرفهای وارد شدم. در این جا لازم است از مرحوم هادی اسلامی به عنوان استادی که راه را در این عرصه برایم هموار کرد، یادی کنم و بگویم او دست مرا گرفت و به من بال پرواز کردن داد. روحش شاد.»
بازی در آثاری مانند «دست شیطان»، «معما»، «مرگ سفید» آثار حسین زندباف، «ساده لوح»، «خواستگاری»، «شتابزده» به کارگردانی مهدی فخیمزاده، «آوار» کار سیروس الوند، «قدیس» و «ملخزادگان» به کارگردانی ناصر محمدی، «شاخههای بید» به کارگردانی امرالله احمدجو، «جهیزیه برای رباب» کار سیامک شایقی، از جمله آثاری است که او در آنها بازی کرد.اما برای بازی در فیلم «اتوبوس» به کارگردانی یدالله صمدی، جایزه بهترین بازیگری مرد را از چهارمین جشنواره فیلم فجر به خانه برد.
بازی او در فیلم «سرب» کار مسعود کیمیایی هم به چشم هیات داوران هفتمین جشنواره فیلم فجر آمد و او را نامزد دریافت جایزه کرد. در میان رقیبان او عزتالله انتظامی برای فیلم «گراند سینما» و علی نصیریان برای فیلم «سالهای خاکستری» هم حضور داشتند و در نهایت جایزه به انتظامی رسید. او بعدتر در کتاب «آقای بازیگر» بازی اسلامی را در فیلم «سرب» ستود و آن را فوقالعاده توصیف کرد.
پرویز فنی زاده؛ استعداد تکرار نشدنی
پرویز فنیزاده پنجم بهمن ماه سال ۱۳۱۶ در تهران متولد شد. پیش از آن که فعالیت هنری را آغاز کند حروف چین و مصحح روزنامه اطلاعات بود. استعداد و انعطاف فنیزاده در بازیگری پای او را به سینما باز کرد. ایفای نقش یک روشن فکر پرحرف و مخالف خوان در خشت و آینه (۱۳۴۴) ساخته ابراهیم گلستان نخستین حضور فنیزاده در جلو دوربین فیلمبرداری است.
بازی فنیزاده در نقشهایی که به او واگذار میشد در حد یک شاهکار محسوب میشود. او وقتی در سکانس کوتاهی از یک فیلم بعنوان نقش فرعی بازی میکرد چنان بازیش تاثیرگذار بوده که همه آن سکانسها را بیاد دارند. «مش قاسم» هیچوقت «آقای حکمتی» نبود و «آقای حکمتی» هیچوقت «ملیجک» نبود. فنیزاده تنها ۴۲ سال عمر کرد.
منوچهر حامدی؛ بازیگر بی تکرار
منوچهر حامدی متولد ۱۳۱۸ بود او فعالیت هنری خود را در سال ۱۳۳۷ و با بازی در تئاتر آغاز نمود و در همان سالها از کلاسهای هنرپیشگی «تئاتر نصر» فارغالتحصیل شد.حامدی فعالیت سینمایی خود را پس از پیروزی انقلاب ادامه داد و در جشنواره یازدهم و سیزدهم فیلم فجر در سال ۱۳۷۱ و ۱۳۷۳، نامزد دریافت جایزه بهترین بازیگر نقش دوم مرد شد.
«شبگرد»، «کمال الملک»، «طائل»، «اجارهنشینها»، «مردی که زیاد میدانست»، «پاکباخته»، «مشت» و مجموعه تلویزیونی «آوای فاخته» از جمله آثاری است که منوچهر حامدی در آنها به ایفای نقش پرداخت .منوچهر حامدی سرانجام پس از پایان تصویربرداری فیلم «نخل محبت» در عباسآبادِ تنکابن، هنگام عبور از عرض جاده، بر اثر برخورد با یک خودروی سواری در ۵۶ سالگی جان سپرد.
لوون هفتوان: بازیگری که دیر شناخته شد
فیلم سینمایی «پرویز» (۱۳۹۱) اثری بود که لووان هفتوان را به عنوان بازیگری خلاق در ایران مطرح کرد، فیلمی که اگرچه در جشنواره فجر آن سال به شکل محدود نمایش داده شد، اما در جشنوارههای بینالمللی نظیر سنسباستین در اسپانیا حضور موفقیتآمیزی داشت.
لوون هفتوان متولد ششم فروردین ۱۳۴۵ در تهران بود. وی سالها دور از ایران زندگی کرد و از این رو فعالیت سینمایی وی در ایران بیشتر مربوط به دهه ۱۳۹۰ میشود.«لرزاننده چربی»، «مردی که اسب شد»، «یک دزدی عاشقانه»، «دراکولا»، «هجوم»، «غیرمجاز» و «کوپال» از دیگر آثاری است که این بازیگر در آن ایفای نقش کرده است لوون هفتوان در ۵۱ سالگی به دلیل ایست قلبی در گذشت.
پوپک گلدره، بازیگر دوران طلایی تلویزیون
پوپک گلدره متولد ۱۳۵۰بود. او زمانیکه تنها ۳۵ سال داشت از دنیا رفت. گلدره فعالیت هنریاش را با بازی در نمایش «پل» آغاز کرد. با مجموعه تلویزیونی «ساعت خوش» در سال ۱۳۷۳ پا به عرصه بازیگری گذاشت و پس از آن با بازی در سریالهایی همچون «سرزمین سبز»، «مروارید سرخ»، «روح مهربان» و «نرگس» کارش را ادامه داد.
بازی ساده و زیبای پوپک گلدره در دنیای شیرین دریا او را در ذهنها ماندگار کرد و اغراق نیست اگر بگوییم همه مخاطبان تلویزیون بعد از گذشت بیش از ۲۰ سال هنوز هم او را با نقش دریا میشناسند
بازی در فیلم سینمایی «موج مرده» به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا تحسین منتقدان را برانگیخت و جایزهای را هم برایش به ارمغان آورد.