۱۰ آذر سالروز تولد هنرمندی است که کودکان دهه ۶۰ او را با صدایش در کارتون خاطره انگیز «بامزیم به یاد میآورند،صدایی نوستالژیک و ماندگار از نسل طلایی دوبلورهای ایران که شاید به جرات بتوان گفت هنرمندان آن نسل را تکرار نشدی خواند اما حضور متفاوتش در برنامه «دورهمی» باعث شد تا نسل جوان هم مجذوب آرامش و متانت او شوند.
در سالهای اخیر و با شدت گرفتن تب و تاب بازیگری در میان نسل جوان، شاهد حضور چهرههای مختلف در عرصه بازیگری بودیم. بخش قابل توجهی از این افراد با پشت سرگذاشتن زمانی کوتاه فعالیت خود در این عرصه را آغاز و نوفق به ایفای نقشهای متفاوت و بعضا نقش اول آثار سینمایی و تلویزیونی شدند که به دلیل عدم استعداد و تخصص در حرفه بازیگری و یا طمع دریافت دستمزدهای میلیاردی، حضورشان در این عرصه به تدریج کمرنگ و حذف شدند.
با نگاهی کوتاه به هنرمندان پیشکسوت و نسل گذشته میتوان آنها را افرادی دانست که عاشقانه در زمینه کاری خود فعالیت میکردند، به حرفه خود علاقه داشتند و در حوزه کاری خود افرادی پر تلاش بودند. پیشکسوتان سینما در دوران اوج هنریشان با سختی و هزینه اندک در حوزه بازیگری فعالیت میکردند و به دنبال دستمزدهای نامتعارفی که بعضا هنرمندان امروزی دریافت میکنند، نبودند. از بین رفتن انگیزه حرفهای و زیادهخواهی و علاقه کورکورانه به یک شبه سوپر استار شدن در میان هنرمندان جوان باعث شده تا به حرفه بازیگری نگاه کاسبکارانه داشته باشند و دیگر از آن عشق و علاقه مثال زدنی که در گذشته هنرمندان به حرفه خود داشتند خبری نباشد.
۱۰ آذر سالروز تولد شمسی فضلالهی بانویی مهربان و خوشنام در عرصه سینما، تلویوزیون و تئاتر است که در ابتدای فعالیت هنری، نام مستعار «شهرزاد» را برای خود انتخاب کرد. شمسی فضلاللهی را شاید بیشتر با آثار نمایشی که در آن نقشآفرینی کرده در حافظه مخاطب باقی مانده باشد ولی ایشان سالهای زیادی در عرصه دوبله فعالیت داشته و آثار ماندگار و خاطره انگیزی چون «سالهای دور از خانه» را از خود بجای گذاشته است.
به بهانه سالروز تولد شمسی فضلالهی به سراغ کارنامه هنری ایشان رفتیم تا دلیل ماندگاری نقشهای هنرمندان پیشکسوت در خاطره مخاطب را متوجه شویم. از آثار به یاد ماندنی و خاطره انگیزی که این هنرمند پیشکسوت در آن نقشآفرینی کرده است لیست بلند بالایی میتوان تهیه کرد اما مهمتر از نقشی که یک هنرمند در آن ایفای نقش کرده، تصویری است که از خود در ذهن مخاطب ثبت میکند.
با یک سرچ ساده در فضای مجازی با پیامهای زیادی از مخاطبان روبرو میشویم که سراسر لبریز از حال خوب و ابراز احساس به این بانوی هنرمند است. علاقه نسل جوان به آرامش و متانت شمسی فضلاللهی عجیب است، نسلی که شاید صدای ماندگار او را در کارتون «بامزی» به خاطر نداشته باشند، دورهای که عشق فاکتور اول گویندگی و دوبله بود و صدایی که برای نسلهای گذشته یادآور خاطرات دنیای کودکی است. صدایی نوستالژیک و ماندگار از نسل طلایی دوبلورهای ایران که شاید به جرات بتوان هنرمندان آن نسل تکرار نشدی خواند.
خودش درباره نحوه حضورش در کارتون بامیزی و دوبله این کارتون خاطره انگیز اینگونه توضیح میدهد که «من درحال کار در سریال امیرکبیر بودیم و آقای ممدوح به من پیشنهاد حضور در کارتون بامزی را دادند و من رد کردم و گفتم من خیلی سرم شلوغ است تا اینکه آقای ممدوح از من خواست یک روز فقط بروم و بامزی را ببینم و من هم رفتم و بالاخره من را راضی کرد».
شاید آخرین تصویری که از این بانوی هنرمند در ذهن مخاطب نقش بسته حضور کوتاهش در سریال «سه در چهار» در قامت مادری تنها و مهربان باشد که از فرط تنهایی به نظافتچیهایی که در منزلش مشغول کار هستند پناه برده و یا نقشآفرینی او در فیلم سینمایی «یه حبه قند» به عنوان مادربزرگی که حافظه خود را از دست داده و هیچ یک از افراد خانواده خود را بخاطر ندارد در ذهن مخاطب نسل جوان ماندگار باشد. همچنین میتوان از حضورش در برنامه تلویزیونی «دورهمی» مهران مدیری بیاد کرد که نشان میدهد علاوه بر هنرمندی ایشان، آرامش و متانت این هنرمند برای نسل جوان، جذاب بوده و باعث علاقه این نسل به شخصیت شمسی فضلاللهی شده است.
شمسی فضل اللهی درباره دورهمی مهران مدیری درباره آغاز فعالیتش در عرصه هنر گفته بود که«از سال ۱۳۳۶ کلاس های تئاتر تهران را رفتم و آقای جعفر والی با مادرم صحبت کردند و گفتند که بگذارید شمسی درس تئاتر را بخواند و من در همان سالها با بزرگان این حرفه آشنا شدم و یکی از بزرگان وزارت فرهنگ به آقای اسکویی پیشنهاد دادند که از صدای من هم استفاده کنند و این آغاز داستان جدیدی در زندگی من شد».
«من سال ۱۳۳۹ وارد رادیو شدم و واقعا حیرت انگیز بود و از اتفاقات جالبی که آن روزها افتاد این بود که یک روز بخشی از بازی من و زنده یاد منوچهر نوذری پخش شد و من نتوانستم صدای خودم را بشناسم و بعد از آن تا به امروز به فعالیت در رادیو ادامه داده ام».
حضور این بازیگر دوست داشتنی در آستانه ۸۰ سالگی در برنامه دورهمی بار دیگر باعث شد تا تسلط ایشان و فن بیان او در مقابل تعداد زیادی تماشاگر به رخ همگان کشیده شود. صحبتهای بدون تپق، راحت و سرزنده و رها نشان دهنده این نکته است که گذشت زمان و افزایش سن نیز در هنرمندی این بانو تاثیر منفی نداشته و همچنان مثل قبل به کار خود تسلط دارد .
او در یکی از مصاحبههایش به این نکته اشاره کرده که بعضا پیشنهادهایی که برای بازیگری به ایشان میشود، خوب نیستند و یا نقش هایی هستند که مورد پسند و سلیقه شخصی ایشان نیست.
شمسی فضلالهی از دستمزدهای پایین و نقشهای بدون قصهای که برای پیشکسوتان در آثار سینمایی و تلویزیونی در نظر گرفته میشود گلایه داشته و بیان کرده بود: برخی از فیلمنامهنویسان نقش درست یک مادربزرگ را در قصه پیدا نمیکنند و معلوم است که اساساً نقش مشخصی برای او ندارند. با توجه به صحبتهای ایشان، حضور او در لیست بازیگران یکی از سریالهای نمایش خانگی «دفترچه یادداشت» نوید این موضوع را میدهد که احتمالا قرار است شاهد یک بازی و نقشآفرینی جذاب از این هنرمند باشیم.
فضلاللهی یک پسر و یک دختر دارد، او به خبرنگار خبرگزاری فارس گفت: من و دخترم در ماه تولدمان آذر نزدیک به هم هستیم و از خداوند خواستار مجبت هستم، برای خانواده، برای هموطنانم و ایرانم.
کارنامه کاری هنرمند یکی از حیاتیترین بخشهای از زندگی اوست و وقتی به کارنامه کاری شمسی فضلالهی در ۸۲ سالگی نگاه میکنیم رد پای صدای خاطرهانگیز و چهره دوست داشتنی او را در بسیاری از خاطرات ماندگار تصویری نسلهای مختلف میتوانیم پیدا کنیم.
پایان پیام/