حواشی انتشار نامه رئیس ساترا خطاب به رئیس صداوسیما برای برخورد با بعضی پلتفرمها ادامه دارد.
پس از گفتوگوی کوتاه سعید مقیسه رئیس ساترا با خراسان که در آن از مهلت ۱۰ روزه برای اصلاح رویه پلتفرمهای متخلف گفته بود، محمد حسامپور معاون پایش و نظارت این سازمان در اظهارنظری، کم و بیش از موضع قبلی ساترا کوتاه آمد و این نامه را تنها مربوط به پلتفرم فیلیمو دانست. این در حالی است که در بند نخست نامه سعید مقیسه به پیمان جبلی رئیس صداوسیما، از «پلتفرمهای موثر…» نام برده شده بود و به نظر میرسید منظور بیش از یک پلتفرم است. در این اظهارنظر به شکل صریح به فیلیمو اشاره شد: «متاسفانه رسانه «فیلیمو» با انجام اقدامات قانون گریزانه، عدم تمکین به مقررات تولید و انتشار را سرلوحه کار خود قرار داده و فرایندهای قانونی را در انتشار محتوا نقض کرده است. این رسانه، بهرغم تذکرهای مکرر ساترا مبنی بر رعایت قانون، توجهی به این امر نکرده است و همانطور که رئیس محترم ساترا در مصاحبه اعلام کردهاند، مهلتی به رسانه «فیلیمو» برای رعایت قانون و مقررات داده شده است که امیدواریم رسانه «فیلیمو» مسیر احترام به قانون را اجرا کند. در غیر این صورت در خصوص رسانه «فیلیمو» اقدام لازم قانونی انجام خواهد شد.»
فیلیمو: ساترا قانونی است؟
در عین حال فیلیمو، خبر مهلت ۱۰ روزه ساترا را بیپاسخ نگذاشت و در اطلاعیهای رسمی، ساترا را زیر سؤال برد. در اطلاعیه این پلتفرم، به فقدان قانون تأسیس برای ساترا و تعریف نشدن اصطلاح فنی – فرهنگی «صوت و تصویر فراگیر» اشاره شد و به صراحت از ذینفع بودن ساترا در امر ویاودی انتقاد شد. در بخشی از اطلاعیه رسمی فیلیمو آمده است: «ایجاد هر ساختاری در سطح ملی و فرادستگاهی مانند ساترا، نیازمند قانون تاسیس یا قانون تشکیلات با وظایف و اختیارت روشن است. لطفا در این خصوص شفافسازی شود که کدام مرجع قانونگذاری یا تدوین مقررات در کشور به این مهم اهتمام ورزیده و سند مدنظر برای اطلاع عموم رونمایی شود.»
ادعای ساترا درباره تایید قانونی معاون حقوقی رئیس جمهور
در پاسخ به این اطلاعیه، اظهارنظر تازهای از زبان رئیس ساترا منتشر شد که در آن، این سازمان را قانونی میدانست. او گفت: «انجام ماموریتهای قانونی ساترا، مورد مطالبه نهادهای ناظر در قوه مجریه و قوه مقننه است. به تازگی هم مکاتبهای از سوی معاونت امور حقوقی ریاست جمهوری با ساترا انجام شده است که در آن نامه بر اختیارات و وظایف ساترا در حوزه صوت و تصویر فراگیر تاکید شده است.»
نکته مهم این که همچنان در این اظهارنظر، اشارهای به تعریف نشدن مفهوم «صوت و تصویر فراگیر» توسط نهادهای قانونی از جمله شورای عالی فضای مجازی نشده است.
باید دید جنگ ساترا و پلتفرمها که در روزهای اخیر بیشتر به جنگ ساترا با فیلیمو تبدیل شده است، در ادامه چه شکلی خواهد داشت. جالب آن که بر اساس مصاحبه سعید مقیسه رئیس ساترا با خراسان که در روز شنبه ۲۵ تیر انجام شد، حتی اگر مهلت ۱۰ روزه به فیلیمو در همان روز آغاز شده باشد، نیمی از آن مهلت گذشته است. روشن نیست اقدامات بعدی ساترا در برخورد با فیلیمو چطور خواهد بود.
از سوی دیگر همچنان این ابهام وجود دارد که آیا در نامه اولیه سعید مقیسه به پیمان جبلی، پس از واژه «پلتفرمهای مؤثر» تنها نام فیلیمو آمده بود یا خیر؟ چرا که بر اساس بخشی از متن که مخدوش شده و قابل خواندن نیست، به نظر میرسد بیش از یک نام در آن بخش نوشته شده است.