فردا/ در زندگی زناشویی همیشه حرف و حدیثهایی پیش میآید اما این که چطور انتقادهایی را که نسبت به رفتار همسرتان دارید، مطرح کنید تا آتش بحث تیزتر نشود، اهمیت دارد. اگر میخواهید برای هر انتقاد کوچکی منزلتان تبدیل به صحنه جنگ جهانی سوم نشود، این توصیهها را جدی بگیرید!
۱. با رویکرد مثبت با همسرتان برخورد کنید
هدف اصلی این است که شما و همسرتان بتوانید مشکلاتی که با هم دارید را جوری حل کنید که هر دو طرف احساس کنند مورد احترام و توجه قرار گرفته است. بنابراین اگر رویکردتان در هنگام انتقاد کردن مثبت باشد، همسرتان احساس نمیکند که دوستش ندارید.
۲. برای هر انتقادی که از او می کنید، ۹ بار از همسرتان تعریف کنید
همه ما وقتی احساس میکنیم، مورد توجه و احترام و محبت هستیم، بهتر میتوانیم انتقاداتی که از ما میشود را تحمل کنیم. وقتی شما و همسرتان دائما با محبت و احترام با هم برخورد کنید، ذخیره خوبی از احساسات مثبت میسازید که باعث میشود فیدبکهای انتقالی و جر و بحثهای احتمالی راحتتر تحمل شود.
۳. قبل از هر انتقادی از خودتان بپرسید که آیا گفتن این حرف به رابطهتان کمک میکند یا به آن آسیب میزند
اگر شک داشتید، اصلاً بحث را مطرح نکنید یا راه محبت آمیزی برای ابراز آن پیدا کنید.
۴. تا آنجا که می توانید کمتر انتقاد کنید
قبل از اینکه از همسرتان انتقاد کنید، با خودتان فکر کنید که آیا مطرح کردن این موضوع ارزشش را دارد؟ در خیلی از موارد، پاسخ منفی است. پس بهتر است موضوع را فراموش کنید. برای اینکه بدانید کدام موضوعات در زندگی زناشوییتان ارزش مطرح کردن دارند و چه چیزهایی باید نادیده گرفته شود، با هم قرار بگذارید که برای یک هفته هیچ کس از دیگری انتقاد نکند. در عوض هر کدامتان به تنهایی موضوعاتی را که باعث ناراحتیاش شده است، روی یک کاغذ یادداشت کند. آخر هفته جداگانه لیستتان را مرور کنید و همه موضوعاتی را که حالا برایتان ساده به نظر میرسد و دیگر ناراحتتان نمیکند، از این لیست حذف کنید. مطمئن باشید که در پایان تمرین خودتان از حجم انتقاداتی که دیگر ارزش طرح شدن ندارند، تعجب خواهید کرد.
۵. وقتی عصبانی هستید انتقاد نکنید
برای خودتان یک قانون کلی بگذارید: وقتی عصبانی هستید از همسرتان انتقاد نکنید، داد و فریاد راه نیندازید، طعنه نزنید، فحش ندهید، توهین نکتید و خشونت نشان ندهید.
۶. سعی کنید انتقادهایتان سازنده باشد نه مخرب
از انتقاد کردن برای رشد رابطهتان استفاده کنید و هرگز سعی نکنید که برنده باشید یا به همسرتان آسیب بزنید.
۷. برای انتقاد کردن اجازه بگیرید
به همسرتان این انتخاب را بدهید که انتقادهای شما را در زمان دیگری بشنود. از همسرتان وقتی خسته یا عصبانی است، انتقاد نکنید.
۸. انتقاد خود را با مطرح کردن نکات مثبت همسرتان یا کاری که انجام داده و مورد تاییدتان بوده، شروع کنید
همسرتان وقتی احساس میکند مورد تایید و تقدیر قرار گرفته، راحتتر میتواند انتقادهای شما را بپذیرد.
۹. با حداقل کلمات ممکن منظورتان را بیان کنید و موضوع را خیلی کش ندهید
هر چه قدر که بیشتر و طولانیتر حرف بزنید، همسرتان احساس سرخوردگی و سردرگمی بیشتری میکند. انتقادتان را واضح و شفاف و خلاصه مطرح کنید. اگر احساس کردید که دارید نق میزنید یا حرف های قبلی را تکرار میکنید، صحبت را قطع کنید.
۱۰. اگر موقع بحث کردن با هم خیلی دچار سوء تفاهم میشوید، انتقادتان را روی کاغذ برای همسرتان بنویسید
این روش به خصوص برای زوجهایی جواب میدهد که نمیتوانند رو در رو با هم صحبت کنند و پای تلفن یا از طریق ایمیل راحتتر میتوانند حرف بزنند.
۱۱. به شخصیت همسرتان توهین نکنید، بلکه از کاری که کرده انتقاد کنید
نگویید «تو آدم بی ارزشی هستی» در عوض بگویید میدانم که در مورد خرج زندگی نگرانی ولی وقتی فلان خرج ضروری را انجام ندادی، احساس خجالت کردم.
۱۲. مدام گذشته را پیش نکشید
از جملاتی مثل «تو هرگز…» یا «تو همیشه…» استفاده نکنید. در عوض به زمان حال بچسبید و از پیش کشیدن موضوعات قدیمی خودداری کنید وگرنه هر دو نفرتان به شدت درگیر جزییات میشوید و هیچ مشکلی هم حل نمی شود.
۱۳. اگر همسرتان انتقاد شما را پذیرفت، مدام موضوع را به رخش نکشید
وقتی احساس امنیت روانی میکنیم، راحتتر میتوانیم اشتباه یا خطای خودمان را بپذیریم اما وقتی اشتباهی که کردیم به رخمان کشیده شود، احساس اطمینان و امنیت را از بین میبریم.
۱۴. راه حلی را که باعث رضایت شما میشود با همسرتان در میان بگذارید
دوست دارید چه تغییری در زندگی مشترکتان اتفاق بیفتد؟ از همسرتان هم بخواهید که راه حلی را پیشنهاد بدهد و آماده شنیدن تغییراتی باشید که همسرتان میخواهد شما در زندگی مشترک ایجاد کنید.
۱۵. به جای «تو…» جملات را با «من…» شروع کنید
گفتن جملاتی که با «تو…» شروع میشود، باعث میشود همسرتان احساس کند دارید او را سرزنش میکنید یا به او حمله کردهاید.